Банкеръ Daily

Общество и политика

Волен Сидеров отнесе глоба от 2000 лв. заради скандала в БНТ

Централната избирателна комисия наложи 2 000 лева глоба на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Това се вижда от решение на комисията от днес, публикувано на сайта на институцията.

Сидеров е глобен заради поведението му по време на предизборния диспут в предаването "Референдум" на БНТ. Централната избирателна комисия е решила, че с действията си той е нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в предаването. За нарушенията, които Сидеров е извършил, законът предвижда глоба от 2000 до 5000 лв.

"Нарушението се изразява в това, че по отношение на Ангел Джамбазки Волен Сидеров е използвал квалификации като "гей" и "водещ гейпарада", а спрямо водещата и останалите две участнички е отправил обръщението "ма". Волен Сидеров, след отнемане на думата му, е заявил, че Красимир Каракачанов е откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ. Използваните епитети, неспазването на регламента, установен в БНТ1 при провеждането на безплатните диспути, показват неспазване от страна на Волен Сидеров на установените правила за отразяване на предизборната кампания от обществена медия", се посочва в решението си ЦИК.

Според комисарите от материалите по преписката безспорно се установява използването на обидни думи и квалификации. До ЦИК е подаден сигнал и от Джамбазки, към който е приложен запис от предаването. От изборния орган твърдят, че извършеното нарушение не е маловажно и затова налагат глоба. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във