Банкеръ Weekly

Общество и политика

Войводите и атакистите пак ще бранят децата от норвежците

Какво става обаче с битката им срещу фалшивите новини?

Явно пандемията от коронавируса не успя да спре задълго норвежците да напират по българските граници, за да отнемат децата ни. И видимо притеснени от тази заплаха, депутатите от ВМРО отново се впуснаха да бранят българчетата. Войводите за пореден път застанаха на пътя на спорния Закон за социалните услуги. Не закъсняха с реакцията си срещу  него и народните представители от "Атака" .

 

Пет години все на тъмно

Законът за социалните услуги трябва да влезе в сила на 5 юли. Приемането му се проточи повече от 5 години. Предшестваха го дебати и обсъждания на различни концепции. Миналата година действието на нормативния акт бе отложено от ГЕРБ по настояване на "Обединените патриоти" и заради плъзналите слухове за насилствено отнемане на деца от семействата им. Включително и от норвежци. Кой знае защо именно представителите на тази благополучна северна държава предизвикаха страхове у някои наши съграждани в Сливенско. Така или иначе, срещу предвидените социални реформи застана и Българската православна църква. 

В действителност целта на закона е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Според текстовете му право на социални услуги има всяко лице, което се нуждае от подкрепа за превенция или преодоляване на социалното изключване, реализиране на права или подобряване на качеството му на живот, независимо от неговите възраст, здравно състояние, образование, доходи, социално и имуществено състояние.

Позицията на ВМРО е приетият вече норматив направо да бъде заменен с Кодекс на социалните услуги. Но тъй като много хора с увреждания настоявали за влизането му в сила от 1 юли, сега партията смята да предложи промени в него, за да се запазят семейните ценности, чрез предотвратяване на възможностите за дългосрочно извеждане на деца от семействата им. Актуализираните текстове щели да бъдат предоставени за обществено обсъждане. 

Нещо повече, патриотичната формация се обяви против "внасянето на определени неолиберални модели в социалната ни политика", тъй като НПО-тата нямали място в мултидисциплинарните екипи, които оценяват дали детето има нужда от подкрепа и закрила.

Цялостна отмяна на закона поискаха и депутатите от "Атака". Десислав Чуколов услужливо припомни, че правителството е обещало да го отложи и подложи на широко обществено обсъждане, само че това не се е случило. Според Чуколов държавата давала "на ишлеме" социалните грижи на частни фирми и организации. Което не било правилно, тъй като частната фирма търсела своята печалба.

Казано накратко, атакистите са на мнение, че законът не съвпадал с ценностите на нашия народ.

Управлението пак ще клекне

Междувременно в социалните мрежи продължават броженията и срещу Истанбулската конвенция и срещу Стратегията за детето, независимо че те не бяха приети. Не само в Сливенско, но и другаде по нашите земи се страхуват и от неправителствените организации след ширещите се конспиративни теории, че НПО-тата ще отнемат деца, защото за това ще им се плаща.

Очевидно широката публика в България е много по-подвластна на страховете и внушенията, отколкото на аргументираните оценки. И малко я интересува, че новият закон всъщност предвижда по-строг контрол срещу злоупотребите и повишава изискванията към социалните услуги. Малко я интересува и обстоятелството, че неправителствени организации и днес изпълняват част от тези услуги, с които държавата изпитва затруднения и не може да се справи..

Каквото и да си говорим обаче, подобни кампании на всяване на страх и заблуди успяват. Управляващите уж се опитват да отричат измислиците, но накрая "клякат", защото им е по-безпроблемно. Та нали същата широка публика ги избира, а и на сегашната власт информационните кампании по принцип й куцат. 

Така че да оставим норвежците на мира, а да си гледаме нашето правителство и съгражданите от Сливенско заедно с техните деца.

Дивиденти за жълти стотинки

Кабинетът не желае да си има допълнителни проблеми. Стигат му сегашните. Патриотите и националистите пък само това и чакат, за да трупат евтини дивиденти. 

ВМРО използва всеки шанс да изпъкне като организация със собствена физиономия, с която ГЕРБ се съобразява, а ГЕРБ точно сега се нуждае от мир и съгласие. Къде обаче са мераците на войводите да се борят с фалшивите новини, заради които искат да се докопат чак до Фейсбук - профилите? Къде са усилията им да ликвидират дезинформацията, лееща се в социалните мрежи, в различни сайтове и блогове? Те ли ще спират норвежците, дошли да крадат децата ни или това са глупости на търкалета, както би се изразил един бивш сливенски ръководител.

Няма как, патриотите и тези около тях ще трябва да изберат каква кауза да защитават. Ако следващия път ще ни бранят от 5G мрежата, уж вече изтрепала до крак гълъбите край НДК, или от ваксините, не върви да им се вярва, че ще ни спасяват от дезинформацията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във