Банкеръ Daily

Общество и политика

Войната в Украйна засега не създава пряка заплаха за България

Военният конфликт в Украйна към момента не създава пряка военна заплаха за България, но са необходими действия за ограничаване на възможните рискове пред националната ни сигурност. Това бе общата позиция на участниците в работна среща за предприемането на конкретни мерки във връзка с военния конфликт в Украйна и последиците от него, която се проведе днес в президентската институция.

Това е изводът от срещата на президента Румен Радев с премиера Кирил Петков и началници на служби, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Готовността на системата за национална сигурност за реакция при развитието на различни сценарии на кризата в Украйна и предприемането на необходимите мерки за защита на сигурността на българските граждани, бяха сред акцентите на срещата. Обсъден бе и въпросът за оказването на устойчива подкрепа на нашите сънародници и украинските граждани, потърсили спасение в страната ни от конфликта в Украйна.

В срещата участваха министър-председателят Кирил Петков, представители на правителството, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, председателят на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ Николай Василев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

По-рано днес стана ясно, че на днешното заседание на министрите на външните работи от НАТО България не е поставяла въпроса за по-силно съюзническо присъствие на своя територия. Това каза пред журналисти в Брюксел министър Теодора Генчовска.

"На тоя етап България не е поискала конкретно засилване на присъствие на територията на страната. Тепърва командващият на силите на НАТО ще представи комплект от мерки в тази посока. По всяка вероятност ще бъдат обсъдени на извънредната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 16-и този месец", обясни тя.

По думите й е много е важно конфликтът да не излезе от границата на Украйна. Според нея срещата на европейските външни министри е била навременна. 

"Това е първата среща след началото на войната в Украйна.На 16-ти предстои извънредна среща на министрите на отбраната. Тогава ще има конкретни решения. Целта на срещата беше отново да се отправи ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна. НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много, за да не излезе конфликтът извън границите на Украйна, което е много важно по отношение на сигурността на Молдова и Грузия. Подкрепяме усилията конфликтът да не се разрасне", коментира Генчовска. 

Според нея най-важното в момента е осигуряването на хуманитарна помощ.

"Украйна има нужда от нея. Нямаше държава, която да не подкрепи тези усилия. Конкретни решения няма, но посланието трябва да е много силно – държавите-членки на НАТО са заедно с Украйна и ще ги подкрепят на всяка цена. Важно послание, което излъчихме, беше подкрепата за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, Молдова и Грузия. Решенията се взимат с консенсус в рамките на ЕС и НАТО. Важно е посланието, че всички сме готови да подкрепим техните аспирации за членство в ЕС и НАТО. Стана въпрос, че всички държави-членки на НАТО осъждаме тези военни действия. Те не са в посока на ядрената централа, но това е недопустимо. По никакъв начин не трябва да има притеснение от това, което мислите, че може да се случи. Алиансът е отбранителен съюз и целта са възпиращи действия", посочи Теодора Генчовска. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във