Банкеръ Daily

Общество и политика

Военноморските сили отчетоха много успешна година

Основните усилия на Военноморските сили през 2019 г., съобразно отпуснатия ресурс, бяха насочени към поддържане и развиване на способности, осигуряващи защитата на морския суверенитет, наблюдението и контрола на морските пространства, изпълнението на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, като приоритетно се изпълняваха изискванията на пакета цели за способности 2017 и се подготвяха декларираните сили за НАТО и ЕС и тези, определени за участие в операции, мисии и международни учения. Това се казва в анализа на подготовката и войсковата дисциплина във флота през 2019 г. Докладът бе представен днес от началника на щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров по време годишния анализ на подготовката.

Акцент в анализа бе поставен върху участието на кораби и личен състав в операции и мисии на НАТО - по морска сигурност „SEA GUARDIAN” в Средиземно море с фрегата „Верни”; в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО с фрегата „Дръзки”; в състава на Постоянната противоминна корабна група на НАТО с минен ловец „Цибър” и с базов миночистач „Шквал”; в походните щабове на постоянните военноморски групи на НАТО, както и в операциите на ЕС „АТАЛАНТА” и „EUNAVFORMED/Op SOPHIA”. През изминалата година за първи път офицер от ВМС изпълнява длъжността началник на щаба на Втората постоянна противоминна група на НАТО.

През 2019 г. ВМС организираха, проведоха и участваха в общо 117 учения, от които 46 тактически учения на единичния кораб, 40 тактически учения на бреговите формирования, 3 тактически учения на корабни дивизиони, 2 на отряд кораби, 1 тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2019”, едно летателно тактическо учение, национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”, както и участваха в 3 национални и 22 международни учения.

Военния флот участва с кораби в множество международни учения, сред които: съвместното българо-румънско противоминно учение „POSEIDON”; противоподводното учение на ВМС на Румъния „SEА SHIELD 2019”; учение на ВМС на Украйна и ВМС на САЩ, отворено за международно участие „SEA ВREEZE 2019” и др.

Кулминация в подготовката на ВМС за 2019 г. беше провеждането на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019” и сертифициране на базов миночистач „Шквал” съгласно стандартите и критериите на НАТО.

Една медицинска евакуация, една издирвателна акция, две издирвания на обекти по бреговата ивица на България, девет разузнавания и унищожаване на невзривени бойни припаси и морски мини са извършили формированията от ВМС за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии. При изпълнението на поставените задачи са участвали общо над 60 военнослужещи и цивилни служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във