Банкеръ Daily

Общество и политика

Военните ще могат да изнасят оръжие безконтролно

Глоби от от 5000 до 10 000 лв. или имуществена санкция в размер от 15 000 до 25 000 лв. за неспазване на изискванията регламентиращи режима на износ, внос и трансфер на химически вещества и техните перкурсори. Това решиха депутатите със 104 гласа "за", 23 "против" и 42 "въздържали се". Размерът на глобите бе изменен между първо и второ четене.

Целта на законопроекта е да бъдат допълнени сегашните административнонаказателни разпоредби, отнасящи се до нарушения на износ, внос и трансфер на химически вещества и техните перкурсори, които са в обхвата на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. 

Между четенията бе направено предложение в закона за експортния контрол върху оръжията през предходните разпоредби на закона за химическите вещества. Поправката гласи, че военните ще могат вече безконтролно да изнасят оръжие и техника от страната като разрешенията вече ще се дават от министъра на отбраната, а не от този на икономиката. Промяната беше в внесена в парламента заради конфликт между вицепремиера Красимир Каракачанов и икономическия министър Емил Караниколов за износа на самолети Су-25 за Беларус, където да бъдат ремонтирани. Каракачанов вече e платил 82 млн. лв на Беларус за ремонта, но Караниколов отказва да подпише за износа на самолетите за ремонт, защото срещу Беларус има оръжейно ембарго.

По думите на Александър Сабанов от ВМРО няма разнобой след като и двете министерства в работна група са изчистили текстовете и предложили вариант. "Просто времето тече и ако този текст не мине, не се знае какви неустойки ще бъдат платени", посочи той.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев подчерта задължението да се спазва правилника на Народното събрание и определи като неприемливо на първо четене  да се приемат едни промени в закона, а на второ да се вкарват коренно различни текстове.Той призова за отпадане на спорните текстове, но предложението му обаче бе отхвърлено. "Отново се сблъскваме с двойните стандарти на мнозинството", каза още Цонев.

От БСП се противопоставиха и заявиха, че за пореден път се правят промени в един закон чрез преходни и заключителни разпоредби на друг. "След като има разнобой между министрите, не може да хвърляте горещия картоф в парламента", възмути се Николай Цонков от левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във