Банкеръ Daily

Общество и политика

Военният министър в парламента: Не преговаряме за още изтребители

Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители, нито има право, обяви пред парламента военният министър Георги Панайотов.

В отговор на декларация от ГЕРБ, изчетена в четвъртък, Панайотов увери, че страната ни по никакъв начин не се е ангажирала финансово или юридически със закупуването на нови осем бойни машини от американската фирма „Локхийд Мартин“.

Той напомни, че с две решения на Народното събрание се е стигнало до закупуването на 8 изтребителя, а след актуализация на военната програма следва да се придобият още осем. И уточни, че основният замисъл на проекта е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация – на два етапа по осем машини.

"В началото на 2019 г. по предложение на Министерски съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап, бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерство на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход", каза Панайотов.

През 2019 г. България закупи 8 изтребителя от САЩ и Lockheed Martin за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. Първите четири самолета следва да бъдат доставени през 2023 г., а вторите - година по-късно.

Миналата година третото правителство на Бойко Борисов изпрати до САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70.

Facebook logo
Бъдете с нас и във