Банкеръ Daily

Общество и политика

Военният министър: Ние, за разлика от Македония, явно повече искаме тя да бъде част от ЕС

България, за разлика от Македония, явно повече иска тя да бъде част от Европейския съюз. Това каза военният министър Красимир Каракачанов.

 "Не мога да кажа, че ние сме  формирали българската позиция спрямо Северна Македония. Позицията на ВМРО и моята е, че  България трябва да признае Република Македония за независима държава. Но 30 години повтарям, че добрите отношения не могат да са за сметка на българското достойнство и идентичност", коментира вицепремиерът пред бТВ. 

Според него много рядко големите държави се съобразяват с интересите на по-малките. "Не може няколко държави да принуждават и да искат държава, член на ЕС е да се откаже от интересите си в полза на кандидат-членка. Ние дадохме на Македония да направи крачки", категоричен бе военният министър. 

"Как може да поискаш промяна на позиция, която защитава българския национален интерес", учуди се той на някои призиви на евродепутати и интелектуалци за преразглеждане на позицията ни.

България не купува ново въоръжение, за да напада някого.

"Това, че сме сключили договор за два многофункционални патрулни кораба в Черно море не е с цел да нападаме Русия, защото на тях няма да има такова оръжие. Същото се отнася и до изтребителите. Затова намирам изказването на тази симпатична дама госпожа Захарова за неотговарящо на истината. Българската армия се превъоръжава, защото така трябва, за да изпълнява своите задължения. Ние не разполагаме ядрени оръжия на територията на България, не правим бази на чужди държави в България, не разполагаме и противоракетен щит, какъвто правят в Румъния, Полша и други държави. Ние модернизираме нашата собствена армия, не разполагаме чужди войски, не вкарваме чуждо въоръжение, за да атакуваме някой, а модернизираме собствената си армия, за да защитава нашата собствена държава", категоричен бе министърът.

Относно присъствието на патрулка до ресторант "Осемте джуджета" 

 Каракачанов заяви, че в това няма никаква преднамереност. "Присъствието там не е, за да охраняват "Осемте джуджета". Предадоха ми, че е част от регулярното изпълнение на ангажиментите им. В района имало криминогенна ситуация. Нямам основание да не вярвам на полицията", коментира още той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във