Банкеръ Daily

Общество и политика

Военният министър не вижда основания за санкции срещу командира на ВВС

Към днешна дата не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на ген. Цанко Стойков. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос за разпространените от прокуратурата аудиозаписи, направени със СРС-та. Министърът на отбраната говори след традиционната годишна конференция за състоянието на въоръжените сили.

Каракачанов напомни, че е разпоредил служебна проверка на командира на ВСС и добави, че очаква информация от нея утре. „Не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. Видно е, че бяха оповестени записи от разговори през 2019 г.“, заяви Каракачанов, който припомни, че е наредил на началника на отбраната ген. Андрей Боцев да извърши служебна проверка на фактите по случая.

„Официално, до министъра на отбраната, в мое лице и до началника на отбраната ген. Боцев, който е прекият началник на ген. Цанко Стойков, искания за каквито и да било действия не са постъпили“, обясни военният министър. Според него обаче много са въпросите, които могат да възникнат по случая. „Той ли бил обект на интерес, друг ли? Това са въпроси, на които ние не можем да отговорим“, посочи Каракачанов.

Той не пожела да коментира въпроса за оттегленото от държавния глава Румен Радев доверие към кабинета. „Не би било редно да коментирам политическите му изявления относно доверието към правителството. Аз лично, а и моите колеги от военното ръководство, не забелязахме да има оттеглено доверие“, каза Каракачанов, като подчерта, че конфронтацията между институциите никога не е водила България напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във