Банкеръ Daily

Общество и политика

Военният министър: Българи се сражават за „Ислямска държава”

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов обяви днес, че има информация за българи, сражаващи се на страната на "Ислямска държава".

Попитан постъпвала ли е информация за българи, които се сражават на страната на групировката, военният министър отговори, че "информация от съюзници за такива случаи е постъпвала и това е много тревожно". На въпрос дали може да даде повече подробности, той отговори, че само това може да каже и добави, че мисли, че е достатъчно.

На въпрос за опасността от "Ислямска държава", Шаламанов коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ. "Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза Шаламанов. Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции.

Шаламанов отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването."Необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни, коментира министърът.

Велизар Шаламанов участва в церемонията за връчване на дипломите на слушателите от Випуск 2014 на Военната академия "Г. С. Раковски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във