Банкеръ Daily

Общество и политика

Военни пилоти искат извинение от Борисов за думите "прост летец"

Бивши военни пилоти поискаха извинение от премиера Бойко Борисов заради думите му, че президентът Румен Радев е "прост летец". Думите бяха част от запис, за който се предполага, че е телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев.

В интервю за Нова ТВ самият Томислав Дончев признава, че е водил такъв разговор с Борисов в края на 2018 г., но официална техническа експертиза все още не е направена.

"Това са финландци, не са си избрали един прост летец. Бил летец. Ние имаме хиляди летци…" (следва нецензурен израз).

Тази репликата предизвика недоволството на летците.

С уговорката, че трябва да се докаже автентичността на записа, 17-те военни пилоти публикуваха призива си за извинение. В него припомнят, че нито първите български летци, използвали самолета като бойно средство за първи път в историята на военната авиация, нито Асен Йорданов, участвал като инженер в конструирането на самолетите „Боинг“, нито първите български космонавти, нито пилотите, които охраняват въздушното пространство, са „прост летец“. 

„Как може да употреби тая обидна квалификация „прост летец“? Нямам предвид, че е отнесена към президента. Ние се чувстваме също летци и сме летци“, коментира пред БНР един от подписалите писмото - о.з. бригаден генерал Стефан Петров.

"Записът е част от компроматната серия на политически схватки в родната публичност, но прекрачва всякакви морални граници" - казват военни пилоти, въздушни асове и командири на бойната ни авиация в миналото.

Генерал Стефан Петров смята, че 35-те години във военната авиация, заеманите позиции като командир на военна база, като представител на България във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция, и като заместник-военен министър в служебния кабинет Герджиков му дават основание публично да изрази гражданската си позиция по казус, който би трябвало да възмути и неговите колеги на активна служба.  

„Значи, в случая няма нищо политическо. В случая това е наш израз чисто на гражданска позиция. Почувствахме се жестоко обидени, засегнати. Защото това е наистина недопустимо отношение към военните летци. Още повече - това не е за първи път, такива изявления, които премиерът прави“.

Бригаден генерал Стефан Петров припомни, че подобно нещо премиерът е изказал и след трагичната катастрофа 2003-та година с военен хеликоптер при гасенето на огромен горски пожар в района на Разлог.

"Тогава премиерът заяви, че военните летци не били подготвени. И през 2017-та година, след катастрофата с хеликоптера на военноморските сили в „Чайка“, определи професията на военния пилот като скъпо хоби. А сложната и скъпа авиационна техниката като „скъпи играчки“. 

 О.з. бригаден генерал Стефан Петров прави уговорката, че трябва да се докаже дали записаният глас е на премиера. И ако той е негов, да последва извинение.  

„Първо, ние очакваме да се проведе незабавно и обективно разследване за доказване истинността на този запис".

Преди седмица министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема отправените реплики и не обвърза записа с гласа на премиера, но подчерта, че бойните пилоти заслужават уважение.  

„Аз не знам от кого са казани. Не искам да коментирам, но никога не бих нарекъл български офицер, който и да е той, без значение дали е от авиацията, дали от артилерията, дали е от флота, от Сухопътни войски, прост някакъв си. Българските бойни летци не са прости. Тоест, не са обикновени летци."

В публичното си писмо 17-те пенсионирани военни летци призовават премиерът да потърси повече информация за професията "военен летец“ от председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание – генерал Константин Попов. Константин Попов е от парламентарната група на ГЕРБ. Попов, както и депутатът на ДПС Симеон Симеонов, са командвали военната авиация преди години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във