Банкеръ Daily

Общество и политика

Води се война срещу прокуратурата, заяви Гешев

Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не и от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в неделя (12 декември) по повод разрастващия се конфликт между магистрати и разследващи по делото за източването на средства и пране на пари, свързано със строителството на магистрала "Хемус",

По-рано от Софийска градска прокуратура заявиха, че разследващи от ГДБОП са оказвали натиск на наблюдаващите прокурори по делото, по което има обвиняем, който е под домашен арест. В отговор вътрешният министър Бойко Рашков каза, че поведението на ръководената от Иван Гешев прокуратура може да се изтълкува като опит да предприеме действия, които да забавят хода на разследването. Според Рашков ходът на разследването неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година.

"Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата, поне не и от страна на прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. Естествен резултат от това е бум на престъпността и цената за това ще платят българските граждани", каза впоследствие главният прокурор Иван Гешев на брифинга, в който участваха и други ръководители на държавното обвинение, но нямаше възможност за задаване на въпрос от журналистите.

Гешев изтъкна, че има дълъг опит в право-охранителната система и за първи път вижда "такъв безпрецедентен и неправомерен натиск върху редови прокурори, и то дами".

"Днес са те, утре ще са съдии, вдругиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, позицията на който не съответства или не се харесва на някого. Чух, че служебният вътрешен министър доцент Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт, но това не е професионален конфликт, това вероятно е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление върху правосъдието. Явно някои хора възприемат напълно погрешно основните европейски принципи като върховенство на правото и разделение на властите. Независимостта на българските магистрати явно трябва да бъде непрекъснато отстоявана в интерес на българските граждани. Обществото трябва да е наясно, че ще работим само в интерес на българските граждани и няма да воюваме с никого, освен с престъпността", каза още Иван Гешев. 

В специална декларация ръководството на прокуратурата заяви, че ще бъдат предприети необходимите законови действия за защита на магистратите и че за случващото се ще бъдат информирани председателят на Народното събрание, президентът, премиерът, Европейската комисия и чуждите посолства у нас.

Още по темата: 

Рашков: Разследването на "Хемус" неминуемо ще доведе до бивши управляващи

Конфликт между прокуратурата и МВР и за магистрала "Хемус"

Facebook logo
Бъдете с нас и във