Банкеръ Daily

Общество и политика

Водещи специалисти в 3D принтирането се събират в София

На 20-23 февруари ще се проведе второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, която ще събере в София водещи специaлисти в технологията, за да дискутират бъдещето на технологията и приложението и в ключови индустрии. Целта на събитието е да покаже на широката публика, че 3D принтирането вече е част от ежедневието ни и има реално приложение в света около нас, както и да представи пред бизнеса ползите от прилагането на технологията в различни процеси с цел оптимизиция.  

„Мотото ни тази година е Beyond the hype именно, за да покажем на обществеността, че 3D принтирането вече не е нито от бъдещето, нито е недостъпно или неприложимо за обикновения потребител.“, споделя Боян Пехливанов, основател на B2N, компанията, която стои зад организацията на конференцията. “Напротив, реално почти всеки от нас се е докосвал по един или друг начин до технологията. Например, по време на  последната ви ваканция извън страната. Замисляли ли сте се, че голяма част от частите в самолетите, както метални така и полемерни, са 3D принтирани. Друг итнересен пример е посещението при зъболекаря при нужда от коронки, ортодонтски намеси или поставяне на импланти. В над 70% от случаите някъде по пътя от диагностиката, взимането на отпечатък от пациента и изработката на необходимото решение – то е минало през принтер! И не на последно място, един пример от козметичната индустрия, който ще се стори особено любопитен за дамите – преди няколко месеца модният гигант Chanel пусна на пазара първата спирала с 3D принтирана четка по патентована технология.“

Медицина, строителство, инжинерство, та дори мода и козметика – всяка една от тези индустрии днес има пряк или косвен досег с 3D принтирането, и организаторите са поканили лектори от различни сфери, които да споделят именно различния опит и приложенията на технологията. 

„Приложенията в медицината остават едни от най-любопитните за хората. Именно затова сме подготвили няколко панела по темата, които определено ще грабнат интереса както за широката публика, така и за студенти и хора от индустрията.“, споделят още от организаторите. 

От една страна, ще бъде представен световния опит и иновацията, в лицето на д-р Ларс Брауърс, който се занимава с приложението на 3D принтиране и виртуална реалност в лекуването на комплексни фрактури. През 2017 г. той отива с кола до Сиера Леоне, екипиран с 3D принтер, за да разработи устойчив начин за създаване на протези. Към днешна дата там функционира лаборатория за 3D принтиране. Как е преминало пътуването му, защо именно Сиера Леоне и какво е бъдещето на 3D принтирането в медицината – това са само част от акцентите в неговата презентация. 

Българският пример по темата ще представи д-р Цветан Минчев, Началник отделение по Гръдна хирургия в Токуда, който през 2018 г. присажда 3D принтирано ребро на пациент - операцията е първата такава в света.

Освен към медицината, конференцията Additive Days 2020 ще обърне поглед и към други ключови индустрии, които откриват все повече приложения за 3D технологията – архитектура и инженерство. Особено интересна ще е презентацията на проекта WASP – търговският директор Давиде Нери ще разкаже за визията, която стои зад проекта, а именно т.нар. zero-mile строителство. Това означава строителство на домове с материали, които могат да се намерят на същата територия. Подобен проект изисква машините да бъдат мобилни и с ниска консумация на енергия, понеже на много места по света все още няма достъп до електроенергия. В този смисъл, подобен проект разчита изцяло на възобновяеми източници на енергия. 

Не на последно място Additive Days комбинира конферентната част с изложба и уъркшопи, на които всеки ще може да се докосне до технологията. Като част от Additive Days Exhibition ще бъде представено за първи път пред българска аудитория шоуто „А Dark Tour of the Universe”. Авторите представят 3D принтирани модели на разлчини космически обекти, като целта е хора с нарушено зрение да могат да ги „видят“. Изложбата е със световно признание, за своята иновативност и социална ангажираност, като е номинирана и за Purmundus Challenge (форум, който признава постижения в сферата на 3D принтирането от цял свят).

Facebook logo
Бъдете с нас и във