Банкеръ Daily

Общество и политика

Водеща новина в Русия: В България са задържани руски шпиони

Операцията е проведена от служители на ДАНС.

При секретна операция в България  са задържани няколко души, които са заподозрени, че са извършвали шпионаж в полза на Русия. Операцията е проведена от служители на ДАНС.

Информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България, съобщава ТАСС във водещия си материал.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Разследването по случая продължава. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели. 

В края на миналата година Русия обяви за персона нон грата помощника на военния аташе на България в Русия Митко Борисов.  Стъпката е в отговор на "несправедливото решение" на България да експулсира от страната военния аташе Василий Сазанович, обяви тогава руското външно министерство.

Сазанович стана поредният руски дипломат в България, разкрит като шпионин от прокуратурата и ДАНС и изгонен от страната.

Според прокуратурата от 2017 г. до настоящия момент военният аташе е събирал военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. “За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага”, обяви държавното обвинение без конкретика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във