Банкеръ Daily

Общество и политика

Водещ вирусолог прогнозира, че ще се наложи удължение на мерките и след 12 април

Прогнозирам, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и след 12 април. Засега те изпълняват своята функция. Това каза пред БНР един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов.

„Има една тенденция - че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване“, обясни акад. Гълъбов. Вирусологът е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия. При наличие на карантина, рано или късно вирусът ще изчезне от нашите земи.

"Това е и положителният момент. У нас се въведе една много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията“, изтъкна академикът. Според него не може да се предскаже докога ще продължи карантината. „Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията, допълни той.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, акад. Гълъбов посочи, че никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. „Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите", поясни той. По думите му при експресния метод се установяват два вида антитела, чрез които се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване.

„Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог“, изтъкна Ангел Гълъбов.

Той смята, че в Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му: „Там има един пълноценен вирусолог от много добра класа - професор Радка Аргирова. Присъствието на доц. Мангъров е крайно положително, той е инфекционист, който познава ситуацията и участва активно в борбата с това заболяване… Има един отличен епидемиолог – Ангел Кунчев, който е от много висока класа“.

Попитан дали ще успеем да избегнем трагедията в Италия и в Испания, академик Гълъбов отговори:  

„Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай, е по-възрастно…“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във