Банкеръ Daily

Общество и политика

Водата в Перник е годна за пиене, бедственото положение остава

Днес се очаква да станат ясни резултатите от повторните проби от водата в Перник. Първоначалните проби, взети от 13 пункта в града, не показаха наличие на бактерията Ешерихия коли. Водата е годна за питейно-битови цели, съобщи БНР.

От миналата седмица в Перник е в сила бедствено положение заради кризата с недостига на вода. Вчера то беше удължено с още 30 дни. Въпреки действащия режим и в момента притокът в язовир Студена е по-малък от разхода.

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че ще се изгради нов магистрален водопровод в града, тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт. Държавата ще финансира проекта.

"Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите - така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата", каза Борисов.

Петнадесет доброволци от пернишкия квартал "Църква" ще почистват Владайския канал днес, съобщи кметът на района Радослав Динев. Инициативата цели да се увеличи дебитът, който влиза в язовир "Студена". Сега Владайският канал осигурява около 60-70 л/сек. за питейния водоизточник на Перник.

"Нашата вода идва от Витошкия водопровод, но независимо от това организираме акцията с мисъл да помогнем за водоснабдяването на Перник", каза Динев.

Друга група граждани организира "Пернишки съботник" също за почистване на Владайския канал и затрупани шахти от клони и пясъчни наноси. По данни на организаторите липсват 35 капака на шахти, които вече са поръчани и се изработват.

На 17 декември доброволци от пернишкия квартал "Църква" и селата Драгичево, Рударци и Кладница почистиха гористия терен към водосборната зона "Сива грамада" във Витоша. Акцията им завърши с успех - водите, течащи под морените, бяха заустени към Витошкия водопровод и дебитът му увеличен с 10 л/сек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във