Банкеръ Weekly

Общество и политика

Водата на хасковлии - под въпрос, но на висока цена

Във вода газят, жадни ходят.  Хубава народна поговорка, която описва абсурдната ситуация в страната в момента. Поводът да се сетим за нея е водната криза в някои областни градове и режимите, под които сънародниците ни живеят от години. Ясно е, че причините са еднакви – безхаберие и пълно нехайство от страна на тези, чиято отговорност е това да не се случва. А на всичко отгоре, цената на животворната течност расте с дни...

 

Хасковлии например от близо три години живеят в пълен абсурд - на тях най-напред им беше забранено да пият чешмяна вода заради превишените норми на уран и алфа активност. Тегобите им започнаха през 2017 г. и на пръв поглед приключиха успешно едва през април т.г.  За да се отстрани проблемът, бе взето едно доста налудничаво решение, в изпълнението на което потънаха два милиона лева. Парите отидоха нахалост, тъй като с тях бяха изградени дублиращи кладенци. Въпреки констатацията в проверката на прокуратурата, че всъщност основният източник на замърсяването са наситените със уран скали в района на вече съществуващите стари кладенци. И е въпрос на време уранът във водата отново да превиши стойностите си... 

В община Свиленград пък от близо година от чешмите тече мътилка, а преди седмици водата в цялата община бе спряна превантивно, след като 29 крави умряха след водопой от канал на Марица в района на Димитровград и това отново заради безхаберието на някой.  

Голяма част от населените места в Хасковско са на сухо всяко лято, а заради превишените норми на манган, гражданите често разчитат на водоноски. Факти, които явно не са пречка пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която прие бизнес плана на ВиК-Хасково, според който от 1 август цената на водата в областта вече ще е една от най-скъпите за страната. КЕВР имаше последната дума, след като преди месец от Асоциацията по ВиК в Хасково обявиха, че са пас с новата цена на водата. Трите най-големи общини Хасково и Димитровград гласуваха с „въздържал се“, а община Свиленград с „против“.

По-скъпа вода, но има ли за какво?

Най-драстичен скок на цената на водата за кубик ще има в Хасково и Свиленград. Според одобрената тарифа, цената на доставка е 2.390 лв., към нея се добавят тази  за отвеждане,  за пречистване, която е според степента на замърсяване, плюс ДДС-то. Реално скокът е 50 ст. за кубик и така достига сумата от 3.51 лв. В мотивите пред комисията е посочено, че социално поносимата цена е 4.63 лв., които едва ли се струват реални на значителна част от потребителите. Пред комисията управителят на ВиК инж. Тодор Марков коментира, че водата за питейни нужди се доставя основно по помпажен път, като конкретно град Хасково се водоснабдява чрез четири подема, което значително оскъпява услугата. Едва  2% от населението в областта се водоснабдява по гравитачен път. 

Парадоксът е, че увеличението на цената на водата по никакъв начин не е обвързано с нейното качество или пък с инвестициите за подобряването й в отделните вододайни зони.  А колко е зле положението с качеството е отбелязано дори в плана на дружеството, където е вписано следното: Добиваната сурова вода от някои от водоизточници е с високо съдържание на тежки метали (манган, желязо и др.), нитрати и фосфати, което я прави негодна за директна употреба.

Типично по нашенски

от ВиК се оправдават и прехвърлят топката:

„Пречистването на тези замърсители изисква изграждането на комплексни и скъпи пречиствателни съоръжения. През годините това не е направено навсякъде, което води до временни проблеми с качеството на предоставяната вода за питейно-битови нужди в някои населени места.“

Според Закона за водите КЕВР отговаря не само за ценообразуването в сектора, но и за качеството на ВиК услугите, т.е. и за качеството на водата. Задължение, което до момента по никакъв начин не впечатлява председателят на комисията Иван Иванов и хората му.

От водното дружеството пък твърдят, че за да се подобрят качеството на водата и ефективността на ВиК услугите, са необходими по-големи инвестиции, а това можело да се случи именно чрез увеличението на цената на водата. Е, би било чудесно, но за да изпълнят поставените цели, от ВиК са забравили  да отбележат най-важното: те не са посочили обектите, които пpeдвиждaт дa peaлизиpaт зa определения peгyлaтopен пepиoд.

Недоразуменията съвсем не свършват до тук.

В модела на управление на дружеството за периода 2017-2021г. в част „Описание на връзката на бизнес плана с регионалния генерален план на обособената територия за предоставяне на ВиК услуги“ е заявено, че в краткосрочната програма на Регионалния генерален план (РГП) на обособената територия са включени 165 инвестиционни обекти. За тях ВиК операторът разчита единствено на европейско финансиране и нито един не се предвижда в инвестиционната програма на предложения бизнес план.

B cъщoтo вpeмe ce пpeдвиждaт знaчитeлни инвecтиции ĸaтo cpeдcтвa пpeз 2020г. и 2021г., няĸoлĸoĸpaтнo пpeвишaвaщи нaпpaвeнитe в пepиoдa 2017- 2019г., което ни води до един извод – изкуствено завишаване, за да се оправдае скока на цените на ВиК услугите.

Ocoбeнo нepeaлиcтичнo e вписаното в чacттa "Вoдocнaбдявaнe", където зa 2020г. имa 4 пъти yвeличeниe, a зa 2021г. то е цели 9 пъти повече cпpямo 2019г. Интересно е как това ще се случи само за година и половина, при положение, че загубите и течовете по водопроводната системата са големи, а за никого не е тайна, че във всеки град или село мрежата е от Татово време и

ВиК само скубят, но нищо не влагат.

Според данните от бизнес плана на ВиК-Хасково, загубите на вода са 50 на сто, като се предвижда догодина да се свият до 46.50%, ĸoeтo e  ĸpaйнo нeдocтaтъчнo зa вcичĸи пoтpeбитeли нa тepитopиятa нa облacтта.

Конкретни мерки, които да доведат до значителното намаляване на този процент и реално това да ce oтpaзи въpxy ĸpaйнaтa цeнa нa пpeдлaгaнитe  ycлyги, обаче няма. Така на практика по улиците ще продължават да се изтичат милиони левове и на фона на тази картина, скъпата вода ще става и по-скъпа.

По този начин от години насам ВиК операторите, с активното бездействие на КЕВР си правят каквото им хрумне с месечните сметки на потребителите. Контролът е никакъв, парите от увеличенията само се усвояват, а мерки се предприемат „след дъжд-качулка“.

Според последния доклад на КЕВР става ясно, че в България през 2019 г. са изразходвани над 835 млн. кубически метра вода. От тях на потребителите са фактурирани едва около 363 млн. кубика вода. Това показва, че неносещата приходи вода или иначе казано загуби са 56.54%. Сумата на фактурираните количества вода, според цените на съответните водоснабдителни дружества за 2019г. е в размер на близо 800 млн. лева. Въпреки този огромен ресурс, основните показатели за качество не се изпълняват. А от 29 дружества с одобрен план, нито едно не е отчело пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., залегнали в неговия бизнес план.

Така и ВиК –Хасково, което е 100% държавно може да предлага услуга с каквото си качество иска и на каквато си иска цена. Без да се изискват нови инсталации, водопроводи и други сериозни инвестиции, така че  гражданите да имат чиста вода.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във