Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВОДАФОН ПРЕСМЯТА ШАНСОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ

Още преди да бъде обявен официално търгът за втори GSM-оператор, на пазара настъпи видимо раздвижване. Неотдавна МобилТел съобщи, че абонатите му вече са над 370 хил. и вероятно по време на Пловдивския панаир в края на септември компанията ще отличи със специална награда своя 400-хиляден абонат. Операторът на единствената засега GSM-мрежа започна да предлага на клиентите си и апарати със SIM карта и инсталационна такса само за 200 лв. без ДДС срещу тригодишен договор. До седмици МобилТел ще започне да рекламира и многобройните информационни услуги, които предлага на своите абонати (прогнози за времето, спортни резултати, хороскопи и т.н.).


В същото време другият мобилен оператор - РТК Мобиком - продължава да не е наясно за своето бъдеще. Правителството контролира 51% от неговите акции (39% са на БТК, а 12% на фирмата на МВР - РЕС). Другият акционер - английската Кейбъл енд Уайрлес (Cable and wireless), вече заяви, че ще участва в търга за втори GSM-оператор. Основният проблем на англичаните е как да продадат най-изгодно своите 49% в РТК Мобиком. Преди няколко години компанията реши, че ще се оттегли от мобилните комуникации и ще пренасочи бизнеса си основно към ИНТЕРНЕТ. Преди да се провали сделката за БТК Кейбъл енд уайрлес бе договорила до продаде своите акции за 30 млн. щ. долара на консорциума ОТЕ-Кей Пи Ен. Купувачите обаче трябваше да получат и лиценз за втори GSM-оператор. Но както вече е ясно, новата стратегия за продажба на БТК включва даването на лиценз не за втори, а за трети GSM-оператор. Това означава, че стойността на акциите на РТК Мобиком ще падне значително поради конкуренцията.


Говори се, че зад желанието на англичаните да участват в търга за втори оператор стоят сънародниците им от Водафон Еъртъч (Vodafone Airtouch). Идеята била да се спечели лицензът, а след това Кейбъл енд уайрлес да продадат на Водафон Еъртъч акциите си в РТК Мобиком. При такова развитие на събитията новите собственици щели да се опитат да преговарят с правителството и за останалите 51 процента. Все още обаче е твърде рано да се каже дали е възможно осъществяването на подобна операция. Както е известно, закупуването на повече от 5% от акциите на далекосъобщителен оператор става след разрешение от Държавната комисия по далекосъобщения. То едва ли ще се превърне в проблем, но затова пък съвсем не е ясно дали държавата ще е готова да продаде своите акции.


Работната група по приватизацията на БТК все още уточнява условията за подновяване на договора с инвестиционния посредник Дойче Банк. Всички подробности трябва да са уточнени до края на месеца, а експертите на банката ще са готови с новата стратегия за продажбата на телекома към края на октомври. Дотогава ще продължава да е неясна и съдбата на РТК Мобиком. Явно желанието на Водафон Еъртъч е да купи абонатите на мобилния оператор, развитата мрежа за продажби и наличните помещения, в които може да се постави техниката, обслужваща GSM-мрежата. Както писа в миналия си брой вестник БАНКЕРЪ, англичаните мислят над варианта да предложат оферта за купуването на МобилТел. В началото на тази седмица говорител на Водафон Еъртъч официално отхвърли тази възможност, но на всеки е ясно, че между разискването на варианти, правенето на оферта и сключването на сделка има голяма разлика. Според източници на БАНКЕРЪ във Водафон Еъртъч са все още на първия етап. А практиката показва, че сделките се обявяват едва след като са сключени, а не преди това. В търга за втория GSM вероятно ще участват минимум шест-седем кандидати, като между тях се очаква да бъдат турският оператор Тюрксел (Turkcell) и канадският Ти Дабъл Ю И (TWE).


Въпреки че рибата е още във водата, шведите от Ериксон (Ericsson) вече заявиха намерението си да спечелят конкурса за доставка на оборудване за втория GSM-оператор. Докато беше в България, президентът на компанията Курт Хелстрьом се срещна и с премиера Иван Костов. Ериксон беше и основен спонсор на конференция, посветена на информационното общество, която се проведе в сряда и четвъртък в столичния хотел Зографски Кемпински. Публичната изява на шведите не е изненада, защото именно те са доставчици на техниката за РТК Мобиком и БТК. Освен това Ериксон има общ проект с Министерство на икономиката за издаването на разрешения от държавната администрация чрез ИНТЕРНЕТ.


И докато имената на кандидатите започнаха да изплуват в публичното пространство, някои основни въпроси, свързани с търга за втори GSM-оператор, продължават да са без отговор. До седмица се очаква да стане ясно дали търгът ще бъде явен, или таен. При първия вариант е възможно наддаване, а при втория - не. Експертите още не са постигнали съгласие и върху точното съдържание на документацията, която трябва да бъде перфектно подготвена, за да не може процедурата евентуално да се атакува в съда от някои от неуспелите кандидати. Предложението на ДКД е търгът да е явен, а лицензът да бъде за срок от петнадесет години. Източници на БАНКЕРЪ твърдят, че премиерът Иван Костов е разпоредил търгът да се проведе максимално бързо и че между неговото обявяване и посочването на крайния победител няма да мине повече от месец и половина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във