Банкеръ Daily

Общество и политика

Водачът на червената листа в Русе се отказа от парламента

Водачът на листата на БСП в Русе проф. Христо Белоев съобщи днес, че се отказва от депутатския си мандат. В Русе БСП спечели само едно депутатско място.

Проф. Белоев, който е ректор на Русенския университет,  мотивира решението си с ангажиментите, които има като ректор.

"Дълго мислих къде ще бъда по-полезен – в парламента или в Русе. Прецених, че с продължаването на активната ми научна дейност и изпълнението на административните ми отговорности като ректор, с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет",обяви проф. Белоев в специално писмо.

"По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят. Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава. На доверието желая да отговоря с още по-голямо доверие. Всичко това ме убеди да остана в Русе. Ще бъда по-полезен на много повече хора, а това винаги е било основна цел в работата ми като ръководител", се казва още в писмото.

Според процедурата проф. Белоев може да се откаже официално от депутатското си място само пред Народното събрание, което трябва да гласува неговата оставка, тъй като не е декларирал своето желание в периода, преди ЦИК да обяви окончателно имената на избраните депутати.

След отказа на проф. Белоев да влезе в парламента, на неговото място трябва да влезе Добрин Данев, който беше депутат в предишните два мандата на Народното събрание. С преференции той измести Иван Иванов, който бе втори в листата на БСП в Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във