Банкеръ Daily

Общество и политика

Водачите на електрически тротинетки няма да имат право да се движат с над 25 км/ч

Депутатите регламентираха движението с електрически тротинетки. Това се случи след като приеха текстове от Закона за автомобилните превози на второ четене.

Приетият законопроект задължава водача на индивидуално електрическо превозно средство при движение да ползва в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан. Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачът трябва да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска.

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50km/h. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии.

Те няма да могат да развиват и скорост по-висока от 25 километра в час.

Разрешено е лица до 14 години да управляват електрическо превозно средство, но само в алеи и паркови зони.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във