Банкеръ Daily

Общество и политика

Внесоха петиция с искане за оставката на Вежди Рашидов

проф. Георги Каприев

Петиция с искане за оставката на Вежди Рашидов като председател и член на парламентарната Комисия по култура и медии бе внесена в Народното събрание. Неин инициатор е преподавателят във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Каприев, който е един от големите европейски специалисти по средновековна християнска философия, член на журито на театралните награди „Аскеер", носител на тазгодишната награда на Министерството на образованието и науката „Питагор“.

Петицията е адресирана до председателя и заместник-председателите на 44-тото Народно събрание, до председателите на парламентарните групи, до Комисията по културата и медиите в парламента.

Ето текстът на самата петиция, внесена в парламента:

Уважаема госпожо Караянчева, уважаеми госпожи и господа народни представители,

С настоящето имам честта да предоставя на Вашето внимание Петиция за оставката на г-н Вежди Рашидов от Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание на Република България.

Причината за искането е дългогодишното скандално поведение на г-н Рашидов, а конкретният повод – писмото му във в. „Труд“ отпреди няколко седмици, образец на цинизъм, невежество, бруталност и нецивилизованост.

Петицията е инициирана от мен на 9 юли 2020 г. и е подкрепена до следобеда на 16 юли 2020 г. от 1281 български граждани, представители на всички поколения и етноси, носители на различни политически, естетически и светогледни възгледи. Подписали са академични фигури, писатели, художници, архитекти, театрални, музикални и кино дейци, преводачи, учители, журналисти и т.н. – високо авторитетни творци с изключителен принос към българската култура и съществена значимост за нея. Заявилите съгласие с петицията заслужават респект и тяхната позиция несъмнено изисква размисъл.

Непременно трябва да предизвика размисъл и фактът, че цели 218 души от подкрепилите петицията са решили да не показват името си в интернет. Това са реални личности, засвидетелствани чрез ID номерата до техните подписи, проявили обаче страх да се заявят поименно. Страх от какво в нашето така демократично общество? Да не би от преследване и репресии? И от страна на кого?

Нашият символен жест приканва към един символен акт: Вашето подпомагане на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент. Той не е достоен да бъде нито председател на тази комисия, нито неин член, тъй като омърсява самата дума „култура“.

Отказът от такова действие би означавал най-високо държавно утвърждаване на провежданото от него сриване на българската култура чрез опетняване и отстраняване на автори и институции, доказуемо творящи култура от високо качество. Би означавал г-н Рашидовият непристоен погром над културата, интелекта и творчеството, абсурден във всяко цивилизовано общество, да се обяви за официална държавна политика.

С уважение:                                                                          

проф. дфн Георги Каприев, 17 юли 2020 г., София

Следват имената на подписалите се, от които тук изброяваме само някои: Албена Хранова, Александър Кьосев, Александър Шурбанов, Ангел Игов, Анелия Янева, Антоанета Колева, Анна Златкова, Антоний Тодоров, Боян Знеполски, Виолета Дечева, Владимир Градев, Владимир Люцканов, Владия Михайлова, Геновева Димитрова, Георги Ангелов, Георги Гочев, Горан Благоев, Деян Кюранов, Диана Иванова, Диана Попова, Димитър Вацов, Емилия Дворянова, Жана Попова, Захари Карабашлиев, Зелма Алмалех, Иван Добчев, Иван Илчев, Иван Колев, Иван Кулеков, Иван Ланджев, Илка Зафирова, Йордан Ефтимов, Калин Янакиев, Клео Протохристова, Красимир Кънев, Людмил Ангелов, Марин Бодаков, Милена Якимова, Митко Новков, Момчил Методиев, Надежда Александрова, Нева Мичева, Нели Огнянова, Николай Аретов, Николай Трейман, Орлин Спасов, Райна Гаврилова, Рени Врангова, Ружа Смилова, Румен Аврамов, Румен Бояджиев, Светла Енчева, Светлана Янчева, Силвия Чолева, Симеон Евстатиев, Слава Янакиева, Стефан Иванов, Стефан Попов, Стилиян Йотов, Теодора Димова, Филиз Хюсменова, Хараламби Паницидис, Христо Буцев, Христо Тодоров, Чавдар Гюзелев, Чавдар Ценов, Юрий Дачев, Яна Букова, Ясен Атанасов, Ясен Гюзелев.

А текстът към подписката, която проф. Каприев разпространи в интернет гласеше:

"Хулите срещу високата българска култура и стремежът за нейното дискредитиране са вече устойчива практика у нас, досега предоставяна на определен клас медии. Наскоро обаче те добиха вид на политически утвърдена присъда. Става дума за текста „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“, публикуван във в. Труд. Негов автор е народният представител от групата на ГЕРБ, бивш министър на културата в правителство на и сега управляващата партия и настоящ председател на Комисията по култура и медии в българското Народно събрание.

Излизащо от негово име, дамгосването – по лични имена, по институции, по съсловни групи – на творци на българската култура придобива характера на държавна политика. Парламентарно представените български политици мълчат. В тази ситуация обаче пред народните представители има отворени само два пътя. Единият е ясно да потвърдят и официализират внушенията на Рашидов. Ако са запазили усет за действителния характер на политиката и някаква мяра политическа съвест обаче, те трябва активно и спешно да помогнат на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент. Апелираме за неговата незабавна оставка от този пост!"

След скандалната публикация на Вежди Рашидов Софийският университет излезе с позиция заради засегнатите чест и достойнство на споменатите в нея преподаватели. Известният културолог и директор на културния център на Софийския университет проф. Александър Кьосев, споменат от Вежди Рашидов, като „някакъв си с пришито професорско звание”, изпрати писмо за оттегляне от всички комисии в Столичния общински съвет (СОС), в които участва като експерт. Причината за  подадената му оставка бе липсата на реакция от страна на СОС по отношение текста на Рашидов. За проф. Александър Кьосев това означава мълчаливо съгласие с обидните квалификации, направени от председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във