Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВНЕШЭКОНОМБАНК ПРОДАДЕ АКЦИИТЕ СИ В КОРПОРАТИВНА БАНКА

След дълго умуване - да остане или не на българския пазар единствената руска кредитна институция, имаща акционерно присъствие в наша банка - ВНЕШЭКОНОМБАНК, се оттегли. Няколко дни преди събранието на Корпоративна банка руснаците са продали своите 39% на БУЛБАНК. Една малка част от тях - 0.05%, пък новият им собственик препродава на Еврофинанс. Цената на двете сделки не бе съобщена.


Веднага след тях обаче БУЛБАНК е внесла още около 7.7 млрд. лв., за да може капиталът на Корпоративна банка от 2.2 млрд. лв. да достигне изискваните 10 млрд. лева. Така БУЛБАНК увеличи акционерния си дял от 61 на над 99.95%, за което БНБ е издала нужните разрешения.


От съвета на директорите на Корпоративна банка се оттеглят представителите на ВНЕШЭКОНОМБАНК - Вячеслав Кротов и Виктор Корнеенков, а на тяхно място акционерите избраха на 25 юни Радостина Радева - началник на отдел Депозитни операции в БУЛБАНК, и Камен Генов от банката. Той ще бъде и вторият й изпълнителен директор, след като управление Банков надзор на БНБ му издаде банков сертификат. Останалите трима членове на СД - Венцислав Антонов, Кирил Калинов и Александър Пръвчев, запазват досегашните си позиции.


Оттеглянето на руския акционер от българската кредитна институция едва ли е изненада за финансовите среди у нас. Още през пролетта на тази година се знаеше, че ВНЕШЭКОНОМБАНК няма да се включи в увеличаването на капитала на Корпоративна банка, въпреки категоричните изисквания на българския банков закон. Твърди се, че смесената институция вече не представлявала интерес за руснаците, тъй като не е изпълнила предназначението, заради което бе създадена през 1988 г. като финансова компания Булсофинвест: да обслужва разплащанията между България и Русия. Освен това сегашната финансова криза в Русия и рестриктивните мерки, които предприема за овладяването й правителството на Сергей Кириенко под покровителството на президента Елцин, не стимулират задграничните инвестиции на руските финансови институции. Смята се, че повечето от тях ще бъдат принудени да продадат участията си в задгранични банки, в които не държат мажоритарен пакет акции или които нямат сериозни позиции на местните пазари.


Корпоративна банка е с незначителен дял на българския финансов пазар - под 1 процент. Тя не развива кредитна дейност, а привлечените й средства от граждани и фирми са минимални. Основният бизнес на банката е свързан със спекулативни валутни операции на чуждестранните пазари. Чистата печалба на кредитната институция за миналата година е 290 млн. лева. Част от нея - 170 млн. лв., са използвани за увеличение на капитала на банката, а останалите са отнесени във фонд Резервен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във