Банкеръ Daily

Асен Василев:

Внесеният удължен бюджет замразява всички заплати, пенсии и социални плащания

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев посочи, че внесеният закон за удължаване на сегашния бюджет замразява всички заплати, пенсии, социални плащания и всички помощи към бизнеса.

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който коментира изказването на служебния финансов министър Росица Велкова. 

Според Василев, в тази ситуация Народното събрание може да задължи чрез проекторешение Министерския съвет да внесе бюджет за 2023-та година, каквото ПП е внесла в деловодството на парламента още на 1 ноември.

"Конституцията и Законът за публичните финанси ясно казват, че до 31-ви октомври МС е длъжен да внесе проект на бюджет за следващата година. Министерският съвет в момента нарушава закона и Конституцията. Няма значение дали МС е служебен или не е служебен", заяви той.

"Абсолютно неразумно е да се използва бюджета от тази година до края на юни догодина. Това означава да се замразят всички социални плащания. Ако това е идеята на ГЕРБ, ДПС и президента, които очевидно бутат за този закон, да одитат при хората и да им кажат - трябва да се замразят всички заплати и социални плащания за следващите шест месеца", добави той. 

"Г-жа Велкова е казала, че няма как да се увеличи минималната заплата, защото това не е закон за бюджета. Това, което е внесено, е закон, в който има дати за удължаване на параметри на сегашния бюджет. По-интересно е, че служебното правителство предвиждаше някакви огромни дефицити при запазване на текущите плащания. Сега виждаме, че ни се предлага закон, който ще действа до юни догодина, без да се увеличава дефицита. Кое е вярното - че ще има голям дефицит при запазване на текущите плащания или че този закон не може да работи до края на юни? Г-жа Велкова не отговори на този въпрос", каза още Василев. 

"Народното събрание може да приеме декларация или решение, с което да задължи Министерски съвет (МС) да си изпълни задълженията по Закона за публичните финанси. Там ясно е казано, че до 31 октовмри МС трябва да внесе проект на бюджет за следващата година. МС в момента нарушава закона и Конституцията. Законът за публичните финанси е императивен. МС трябва да внесе закон за бюджета до 31 октомври, без значение дали е служебен или редовен. Ние сме входирали декларация с подобно искане на 1 ноември, след като на 31 октомври служебния кабинет не внесе проектозакон за бюджета. Мнозинството в НС и председателя не са я придвижили до комисия още. Нека тази декларация влезе за гласуване в зала и тогава да се види кои са партиите, които искат замразяване на доходите и плащанията и кои са партиите, които се отнасят отговорно към проблемите на хората", завърши Асен Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във