Банкеръ Daily

Коалиционните партньори се споразумяха

Внасят ремонтирания антикорупционен закон след три месеца

Без резултат завършиха тежките разговори между четирите партии от управляващото мнозинство, които се събраха днес, за да обсъдят подкрепата си за отхвърления вчера антикорупционен закон. Срещата на Съвета за развитие на коалицията продължи над два часа и се проведе в зала "Изток" в Народното събрание. 

Заседанието идва ден след като заради АБВ и Патриотичния фронт бе провален внесеният от правителството антикорупционен закон. Ден по-рано пък във временната парламентарна комисия от АБВ оттеглиха подкрепата си за свързаните със съдебната власт промени в конституцията, с която на практика евентуалното им приемане бе отложено за след местните избори.

На днешната среща участваха председателят на парламента Цецка Цачева и основните лица от формациите на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. ГЕРБ бяха представени от шефът на парламентарната група Цветан Цветанов и депутатката Цвета Караянчева, докато от Реформаторския блок участие взе съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев и вицепремиерът Меглена Кунева.

АБВ изпрати Борислав Борисов, а Патриотичният фронт бе представен от народния представител Юлиан Ангелов. На срещата участие взеха и вицепремиерите Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, здравният министър Петър Москов, финансовият - Владислав Горанов, този на отбраната Николай Ненчев, както и министрите на правосъдието и на туризма - Христо Иванов и Николина Ангелкова. 

Въпреки че голяма част от изпълнителната власт участва в срещата, от нея стана ясно само, че след три месеца антикорупционният закон ще бъде внесен отново в Народното събрание.

"Между нас няма принципни политически различия, но има няколко технически детайли, които трябва да бъдат обсъдени. Затова започваме диалога с идеята да подобрим антикорупционния законопроект", каза в негова защита вицепремиерът Румяна Бъчварова. Така след като всички партии се разбират, той да бъде приет в срок.

Въпреки че от Реформаторския блок предупредиха вчера, че обмислят да напуснат управлението, то днес Радан Кънев заяви, че приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е една от основните причини да останат във властта. "Неслучайно незабавно поискахме тези разговори и доста бързо колегите разбраха, че сме много сериозни. Подобно законодателство е нужно, за да може да съществува правителството и мнозинството", коментира Кънев и даде да се разбере, че блокът няма реални намерения да поиска нов формат на кабинета. 

От думите на вицепремиера Румяна Бъчварова пък стана ясно още, че всички министри били толкова дейни с изготвянето на законопроекти, че това затруднявало работата на парламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във