Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМС не са открили плаващи мини по крайбрежието ни

Военноморските сили съобщиха, че по време на обследването с вертолет и кораб на районите, за които са били подадени сигнали за миноподобни обекти, плаващи мини не са били открити.

Прекратена е операцията на Военноморските сили за откриването им, продължава воденето на наблюдение и периодично обследване на морската повърхност от въздуха.

Военноморските сили са извършили разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната, цитирани от БНР.

Бил е открит плаващ метален обект при огледа с военен хеликоптер в района на 37 мили източно от нос Галата, но той не е боеприпас, съобщи Министерството на отбраната по повод сигнал от турски кораб, че на въпросното място е възможно да плава безконтролно морска мина.

Вчера по данни на Морския спасителен координационен център - Варна е била получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата.

Корвета от състава на военноморските сили със специална група на него е била изпратена на мястото, посочено от турския кораб и го обследва щателно.

Същевременно хеликоптер от морската авиобаза "Чайка" е извършил действия по разузнаване и обследване на района, но вече се е върнал в авиобазата, тъй като единственото, което е открил, е плаващ метален предмет, който не е мина.

Засега проверките в района не са установили друг плаващ обект, съобщиха от военноморските сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във