Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО срещу завоя на ГЕРБ за детските надбавки

Коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението - ВМРО, обяви несъгласие с промяната на плановете за изплащане на детски надбавки на всички семейства чрез отпадане на подоходния критерии.


ГЕРБ се отметна от обещанието за детски надбавки за всички семейства


Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи тази мярка като "едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021 г.", като сподели, че "не може да се начуди на начина на мислена в ГЕРБ". 

"Не, че сумата е голяма и ще реши проблемите на българските деца, но е знак от страна на държавата, че мисли за всички, а не само за децата на маргиналните групи и на тези, които крият доходи. Дразнеща несправедливост, въведена от НДСВ, крепена от БСП, а сега и от ГЕРБ. Още по-перверзно е да се противопоставят детските на полицаи и лекари! Категорично не подкрепяме подхода и ще гласуваме срещу него в залата на НС", съобщи Веселинов. 

"Правилата, работещи към днешна дата за отпускане на т.нар. помощ за отглеждане на дете, ощетяват голяма част от родителите. За огромно съжаление това се оказват именно онези български граждани, които работят и честно плащат данъците си. За сметка на това парите, отпускани от държавата в това бюджетно перо, в големия процент от случаи отиват при хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи, които напълно съзнателно паразитират на гърба на социалната система през различните, в повечето случаи паралелни, финансови „пътеки“, които настоящето социално законодателство позволява", заявяват от ВМРО в своя позиция.

Според партията на вицепремиера Каракачанов, противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия.

"Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка. Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи, които са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда", коментират още от ВМРО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във