Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО се възмути, че Доган е поставен редом с Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента Милен Михов от парламентарната група на "Обединени патриоти". Той приветства действията на министъра на образованието Красимир Вълчев за съдържанието на учебниците за 10 клас и настоя мерките да обхванат всички учебници и учебни помагала, одобрени от МОН.

"Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", заяви Михов. Според ВМРО докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат. Той припомни, че още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия. Михов цитира разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование, според които една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух.

От ВМРО изразиха възмущението си от факта, че в учебник на "Просвета" по предмета "Човек и общество" почетния председател на ДПС Ахмед Доган е определен като "учен" със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. "Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов.

"Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници", каза още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във