Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО се разграничи от арестувания шеф на БАБЧ

Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов - ВМРО, се разграничи от арестувания шеф на Агенцията за българите в чужбина.

"Председателят на агенцията не е член на нито една от партиите в коалицията „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ патриот", се казва в позиция на Каракачановата формация

От ВМРО допълват, че подкрепят действията на разследващите:

"Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това."

По-рано Спецпрокуратурата започна обиски в Агенцията за българите в чужбина. Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен в рамките на операция срещу корупция. Твърди се, че са задържани 30 служители на агенцията, начело с ръководителят й Петър Харалмпиев.

В края на юни ДПС поиска да се създаде анкетна комисия в парламента, която да изясни факти и обстоятелства, изнесени в чуждестранни и български медии, за корупционни схеми при даването на българско гражданство. От движението тогава твърдяха, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във