Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО се жалва от представителите на БСП и ДПС в Централната избирателна комисия

"ВМРО - Българско национално движение" е изпратило жалба до Върховния административен съд срещу Решение на Централната избирателна комисия от 9 август т.г., съобщават от партията. Патриотите оспорват отнетото им право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии, които се полагат по квота от отминалите евроизбори.

Партия ВМРО има свое представителство в Европарламента - двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и според Избирателния кодекс има право да излъчи свои представители в преговорите при кметовете за ОИК.

"Считам, че при вземане на Решението си ЦИК не се е съобразила с нормата на чл. 75, ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи: "В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции", се казва в мотивите на жалбата на ВМРО до ВАС.

Въпросното решение 600-МИ/09.08-2019 г. на ЦИК е взето с гласовете на членовете, които са от квотата на ДПС и БСП, посочват воеводите. "За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии", категорични са от ВМРО.

По внесената от ВМРО жалба ВАС ще се произнесе днес, 13 август, вторник, 15.00 ч., се уточнява в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във