Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО предлага таван на цените за основните хранителни продукти

Сред многото други новини, свързани с усилията на държавата да разреши проблемите, породени от епидемията от коронавируса и истерията поkрай нея, открих една, която приятно ме изненада, защото повтаря стара идея на ВМРО. Става дума за предложението на Пламен Димитров, лидер на КНСБ, да има пределни цени на дезинфектантите и продуктите, необходими за справяне с болестта. Това казва Искрен Веселинов от ВМРО на страницата си във Фейсбук. 

"Преди близо две години ние от ВМРО имахме същата идея във връзка с растящите главоломно цени на хляба. Тогава се оказа, че търговските вериги си слагат надценка от 30-40 стотинки, а за производителя остават 5. Подготвихме текстове в Закона за защита на потребителите, съобразени, както с Конституцията, така и с европейските правила.

Предвиждахме при извънредни обстоятелства, след решение на МС, министърът на икономиката да определя максимални надценки за търговците, съобразени с обичайните им разходи. Коства ни много усилия, но срещнахме само неодобрение и неразбиране – даже бяхме иронизирани... Тогава беше проблемът с храните, сега е с лекарствата – явно имаме нужда от подобен механизъм при извънредни ситуации. Затова призовавам да извадим от "фризера" на парламента нашия закон и с малки изменения да се обединим около него, за да защитим хората от спекулата", написа Веселинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във