Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО предлага 5 лв. партийна субсидия

ВМРО предлага партийната субсидия да бъде в размер на 5 лв. за получен глас, като според зам.-председателя на партията Искрен Веселинов това е приемлив вариант. 

Според Веселинов субсидията категорично трябва да бъде намалена, но все пак трябва да се гарантира минимума за съществуването на политическите партии. "Дали този минимум ще се гарантира чрез държавни субсидии, каквото е моето виждане, или през някакви други механизми, които легално да позволят на партиите легално да декларират средства, трябва да се изясни", изтъкна той. 

Позицията на депутата идва ден след като премиерът Бойко Борисов внесе предложение за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. Представители от "Атака", НФСБ и "Воля" подкрепиха предложението на заседание на бюджетната комисия вчера, ДПС гласуваха против, а от БСП отказаха да участват в гласуването, наричайки идеята "кризисен пиар".

Както "Банкеръ" писа, всъщност измененията се правят в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Това означава, че нововъведенията ще важат само до края на тази година, ако в новия закон за бюджета не бъде записано изрично, че субсидията остава 1 лев за получен глас.

Веселинов коментира и отношенията в коалицията "Обединени патриоти". По думите му ВМРО се опитва да не налива масло в огъня и че от негова страна няма да има опити за злепоставяне на партньорите, но това не може да се каже за останалите партии в съюза. Веселинов апелира колегите си от "Атака", които не получиха удовлетворителен резултат на евроизборите, да се научат да губят.

Народният представител коментира още, че ВМРО, НФСБ и "Атака"е възможно да се явят отделно на местните избори, така както решиха и за европейските, или ВМРО да се коалира с НФСБ. 

"Когато имаш партньор, очакваш да има диалог. Не може да бъдеш в състояние на перманентен скандал 2 години. Каракачанов дори сини каски слага, за да демонстрира определени намерения. Лично аз съм участвал в насочването на поне 7 или 8 коалиционни съвета, които се бламират от партньори. Но в един момент търпението свършва, като отсреща не виждаш минимум воля и минимум желание за добронамереност", заяви той.

По мнение на Веселинов коалицията няма парламентарен живот от два месеца, тъй като от групата не се събират. Коалиционните партньори нямат общи позиции, сподели той и отчете като факт, че "Патриотичният фронт" не работи вече от 6 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във