Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО предлага 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

ВМРО внася в парламента предложение 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската. Това обяви зам.-председателят на партията и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание.

"Още в ранните месеци на тази година ние взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, смята, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", каза Веселинов.

На въпрос дали предложението на ВМРО има връзка с изложбата на Руския културно-информационен център за 24 май, зам.-председателят на политическата формация отговори, че идеята е отпреди това и от партията са се надявали поправката да бъде направена преди 24 май.

"Принудителната ваканция на парламента малко или много осуети нещата. Мисля, че постъпваме правилно. Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца нашите представители в Европейския парламент г-н Джамбазки и г-н Слабаков имаха среща с неколцина наши академици - Георги Марков и други, които поставиха тази задача доста остро. Тук, в България, е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", подчерта депутатът.

Стана ясно, че промяната е заложена в Кодекса на труда.

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов представи точното предложение на войводите.

"Законопроектът за изменение на Кодекса на труда предвижда промяна в чл. 154 ал. 1, където са указани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно, са думите "24 май - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост" да се заменят с "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура", обясни той.

Във връзка с евентуален дипломатически проблем, Богданов изтъкна, че всъщност от партията не предявяват претенции.

"Ние казваме "българската писменост, просвета и култура". Българският език е унифициран, той не е славянски, не е кирилски. Така че в предложения законопроект не виждам какви претенции може да има някой към него, но от последващите действия оттук нататък вероятно ще имат претенции съседни или несъседни държави, но историческата истина е такава. Тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не на исторически обосновани и справедливи истини", отбеляза депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във