Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО отново застана срещу спорния Закон за социалните услуги

ВМРО настоява за отмяна на Закона за социалните услуги, който през миналата година предизвика протести и недоволства заради страхове, че ще се отнемат деца от семействата им. Именно заради партията на Красимир Каракачанов действието на закона бе отложено с няколко месеца.

Войводите внасят свой законопроект, докато управляващите направят всичко необходимо за обединяването на всички нормативи в социалната сфера в един социален кодекс. Това обявиха от ВМРО на брифинг в Народното събрание.

"Абсурдно е в една държава да има толкова много закони, които регламентират само една сфера. Ние трябва да имаме единна политика, част от тях се администрират от различни администрации. В момента в България няма единна политика, която да проверява едно лице по колко закона и колко пъти е подпомогнато", отбеляза зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

По думите му е необходим общ фокус на държавата в тази законодателна област, защото и "социалният паразитизъм избуява", именно заради "разхвърляната законодателна рамка". Войводите ще поставят въпроса пред коалиционните партньори от ГЕРБ на коалиционен съвет.

Дотогава в спешен порядък от ВМРО внасят няколко важни промени в Закона за социалните услуги, за да има търпимост в обществото и да се тушира напрежението. Предложенията представи депутатът Александър Сиди. Законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента в началото на новата седмица.

Текстовете, които войводите предлагат, изчистват възможността от конфликт на интереси, когато едно и също НПО участва в мултидисциплинарния екип, който взима решения за отнемането на детето от семейството му и съответно поема грижата за него.

Другото уточнение, което патриотичната формация прави е, че социалните услуги нямат нищо общо с предоставяните услуги в Търговския закон. Предлага се при извеждане на детето от семейството и издаването на заповедта от директора на "Социалното подпомагане", съдът да се произнася в 3-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във