Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов

Коалиционните партньори на ГЕРБ - ВМРО и НФСБ принципно подкрепиха предложението на управляващата партия за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Това стана ясно след провелите се днес консултации по темата. 

След приключването на консултациите от ВМРО излязоха с писмена позиция, в която изрично се подчертава, че войводите ще подкрепят идеята на ГЕРБ, но само ако в новата Конституция влязат шестте точки, предложени от техния лидер Красимир Каракачанов.

От ВМРО настояват за:

•     Образователен ценз

•     Задължително гласуване

•     Гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин

•     Връщане на наборната служба

•     Гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена

•     Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие

"Единственият консенсус с ПП ГЕРБ по време на консултациите бе относно преамбюла на Конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия. Нещата, които председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи, трябва да бъдат заложени в основния закон. Ние от ВМРО ще настояваме за тях", изтъкват от патриотичната политическа формация.

В становището на ВМРО се уточнява още, че от партията имат предложения за допълване на проекта на ГЕРБ за нова Конституция по темите за националното единство, гербът на Република България и за раждаемостта.

Ако под проекта на ГЕРБ се подпишат коалиционните им партньори от НФСБ и ВМРО, управляващата партия ще събере общо 116 гласа. За стартиране на процедура обаче им трябва съгласието на още 4-ма депутати.

Днес от управляващата партия трябваше разговарят и с независимите народни представители, шестима от които от "Атака". Но те са обявили, че имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат решение.

На 2 септември ще се проведат консултации с "Воля". Социалистите отказаха да участват в дискусиите, а от ДПС към момента не са отговорили на поканата на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във