Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО недоволни, че ГЕРБ не съгласували оставката на Данаил Кирилов

ВМРО не скри недоволството си от коалиционната политика на ГЕРБ. Депутатът Юлиан Ангелов заяви, че партията му няма претенции към кадровата политика на Бойко Борисов, но държи оставките да бъдат съгласувани. Изказването му бе по повод оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, която още не е приета и ще бъде обсъдена на коалиционен съвет. Ангелов подчерта, че не знае каква е причината Кирилов да подаде оставка.

Подобно мнение изрази и друг депутат от ВМРО – Красимир Богданов. Той подчерта, че никой не се е допитвал до мнението на "Обединени патриоти" за оставката, което смущавало коалиционния партньор на ГЕРБ.

От партията на Красимир Каракачанов са на мнение, че не бива да се бърза с приемането на нова конституция, а да се направи по-широко обсъждане. "Държим нещата, които сме предложили, да бъдат приети в новия вариант на Конституцията, заяви Ангелов. ВМРО се надява да има още срещи и преговори по текстовете. Засега е договорено само, че ще се запази преамбюла към основния закон, който беше пропуснат в проекта на ГЕРБ

ВМРО имат шест предложения за текстове в новата конституция, свързани с образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

ГЕРБ и Обединени патриоти събират 116 от 120 гласа, необходими за старт на процедурата. 160 подписа трябват за свикване на Велико Народно събрание, т.е. подкрепа е необходима и от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във