Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО на протест, иска референдум за преговорите на РСМ за ЕС

S 250 f3c78671 834d 4ede 85cf 097fce4c816f

Членове и симпатизанти на ВМРО протестираха пред президентството преди старта на КСНС по темата Северна Македония. Част от протестиращите носиха знамена на ВМРО и българския трибагреник, а други трансперанти с лика на Гоце Делчев. Чуваха се възгласи: „И преди и сега Македония е българска“.

"Това (референдум по темата за членство на РСМ – бел.ред.) донякъде ще помогне на властта в момента, защото ще имат ясно изразената воля на българската нация. Ние сме правили много референдуми, но не виждам коя тема е по-референдумна от тази. Ние настояваме лицата по конституция, които могат да инициират референдум, да го направят. Друг е въпроса дали са чели конституцията. Ако не го направят, имаме желание да направим подписка и да свикаме национален референдум", каза евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки по време на протеста пред президентството днес.

Според него въпросът най-общо трябва да бъде: „Съгласни ли сте България да даде съгласие за начало на преговорите на РСМ само ако изпълни изчерпателно следните български условия...“

По думите му днес заседават партии, които имат подкрепа на около милион и половина български избиратели. По тази причина управляващите нямат морална подкрепа да променят позицията на България по темата за Северна Македония.

„Забелязахме в дневния ред, че има предложение да се упълномощи външният министър да започне преговори. Ако Народното събрание гласува такова нещо, това по същността си ще отмени предишното решение“, заяви още Джамбазки.

Той призова българските политици да не бързат да вземат решение. „Аз съм убеден, че всички българи ще имат мнение и ще го изразят. Ако има натиск отвън, могат да кажат: „За нас стои не само нашият избирателен корпус, зад нас стои българската нация, която се е произнесла на референдум с определенеи проценти“, обясни Джамбазки.

„Ако ВМРО не направи референдум по тази тема, по-добре следващия път да се съберем и да говорят за судоко“, категоричен беше евродепутатът. Малко по-късно към протеста се присъедини и лидерът на партията Красимир Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във