Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО: Местан да се извини и да спре с провокациите

ВМРО настоява лидерът на ДПС Лютви Местан да се извини за провокацията по повод изпълнението на песента "Кой уши байряка" на турски език. Според воеводите песента не е на ДПС и партията няма право да я експлоатира. От ВМРО излязоха с официално становище по темата, в което се казва, че песента е придобила ролята на национален символ за българите и нищо не оправдава злоупотребата с нея.

Скандалът избухна вчера, след като по време на откриването на кампанията на ДПС в Исперих, в интернет се появи видео от песента за Райна Княгиня, но изпълнена на турски език. В отговор на нападките партията на Лютви Местан излезе в официално становище, че няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, "е и наше знаме, защото всички живеем под него". От ДПС изтъкнаха още, че нейните симпатизанти, които с гордост се пели химна на България, искрено са се радвали на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, "което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци".

"Това може и да е наистина така, но то по никакъв начин не оправдава провокацията на ДПС. Да, на Балканите е известен феноменът "Чия е тази песен", но отговорът винаги е един: песните са за хората, за да ги обединяват и да правят живота им по-лек и красив. Песните не са за политически провокации, за предизборно разделяне, за бъркане в стари рани", се казва в позицията на ВМРО. Това е и основната причина, която изтъкват в защита на тезата си, че ДПС няма право да експлоатира песента.

"Тази песен е за всички обикновени хора по нашите земи, но не и за ДПС. Защото ДПС е отрицанието на тази песен – ДПС е олицетворение не на свобода, а на зависимости, не на гордост, а на безгръбначност, не на красота, а на корупция", пишат още от ВМРО. От партията изтъкват, че вместо Местан да обяснява как знамето на Априлското въстание било и негово, лидерът на ДПС трябва да се извини за гафа.

"А ДПС трябва да престане с елементарните провокации, защото не е ясно кога ще свърши търпението на българите", допълват воеводите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във