Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО излиза на протест пред президентството по време на КСНС

S 250 c32c7171 c494 4890 ba80 aa5a786ae93a

ВМРО излиза на протест пред президентството по време на Консултативния съвет за национална сигурност. Патриотите настояват за национален референдум за Северна Македония.

Протестът на ВМРО, обявен като мирно събиране на „Дондуков“ 2, е провокиран от противоречивите изказвания на министър-председателя Кирил Петков, както и някои негови действия. Патриотичната формация посочва, че едно от тях е изпращането на външнополитическия съветник на премиера Весела Чернева в Скопие, без да е ясно с каква цел е направена визитата и какво е обсъждано.

От партията на Красимир Каракачанов припомнят, че Весела Чернева е един от най-големите критици на наложеното българско вето за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

От ВМРО отново призовават всички партии в парламента да не отстъпват от вече поставените условия – да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата, да се сложи край на езика на омразата към България и да бъде призната общата история до 1944 г.

Ако бъде направено отстъпление, ВМРО ще започне процедура за свикване на национален референдум.

"Българското правителство има шанс да устои на натиска за РСМ, ако иска, ако не - ще падне". Това заяви в интервю за БНР евродепутатът Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО.

"В голяма част от българското общество има обоснована тревога за това, че новото правителство може да направи ходове, които да са по същество отстъпки - да даде съгласие за започване на преговори между  Република Северна Македония и Европейския съюз, без да са решени въпросите, които според нас трябва да бъдат решени", каза още той.

Джамбазки подчерта, че изявления на премиера Кирил Петков дават основание за тези притеснения. "Той многократно каза, къде в прав текст, къде завоалирано, че историята трябва да се остави настрани, че трябва да се подхожда икономически", посочи евродепутатът

Зам.-председателят на ВМРО призова премиера да не допуска отстъпление, ако има натиск от западни сили.  "Дори си мислим дали позицията на страната ни не може да бъде потвърдена през национален референдум", допълни той.

Според евродепутата е тревожно и посещението в Скопие на външния съветник на министър-председателя Петков - Весела Чернева. 

"Не е ясен мандатът, с който тази дама е била там, в какво качество е била, защо българският посланик в РСМ не е бил там, защо МВнР не е било уведомено,има ли достъп до класифицирана информация г-жа Чернева и в какво качество води преговори", каза още Джамбазки.  

Ангел Джамбазки изказва притеснение и от писмата, с които е "заливан" министър-председателят от неправителствени организации, които зам.-председателят на ВМРО нарече "соросоиди". "Писма, в които призовават Петков да не стои на старите исторически позиции, че това било минало, че трябвало да гледаме напред", посочи той. 

"Позицията на президента Румен Радев ми е известна от публични източници. Той продължава да подкрепя на първо място защитата на правата и законните интереси на българите в РСМ", допълни Джамбазки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във