Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО иска касиране на вота в Турция

ВМРО не признава изборния резултат в Турция и ще внесе иск до Министерския съвет, прокуратурата и всички органи, които могат да сезират Конституционния съд, с искане за касиране на вота там. Това обяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки.

Причините, по думите на Джамбазки, са грубо погазване на изборния закон, като попълнени предварително декларации, говорене на турски в секциите, манипулиране на протоколите, неспазване на противоепидемичните мерки и корпоративен вот.

Според зам.-председателя на патриотичната партия, касирането на вота от Турция няма да вкара ВМРО в парламента, но е възможно  "Демократична България" да се изкачи над ДПС по брой депутати.

ВМРО като цяло признава резултата на изборите. Според Джамбазки интересът на България изисква стабилно управление и пожелава на партиите, прекрачили 4-процентовата бариера, да излъчат кабинет. "Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, имат подкрепа и те трябва да имат възможност да реализират този мандат. Ако трябва да гледаме чисто егоистично, ние би трябвало да искаме реванш веднага. Но това е много тяснопартиен интерес. Интересът на българската държавност, на българската общественост, на българските граждани в тази ситуация, изисква да има стабилно и ползотворно управление", каза зам.-председателят на ВМРО.

От думите на Джамбазки стана ясно, че на ВМРО ѝ предстоят разговори с останалите патриотични формации: "Резултатът от изборите е пречистващ за този сектор, към който принадлежим, защото приключиха процеси, които бяха деструктивни. Ерата на механичното коалиране приключи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във