Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО иска извънредното положение да продължи до 1 май

Депутатите от ВМРО са против удължаването на срока на извънредното положение до 13 май. Те ще предложат на ГЕРБ срокът да бъде съкратен до 1 май. Това съобщи в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Сред мотивите на войводите са липсата на анализи, прогнози и стратегия, които да покажат как, докога и защо трябва всички български граждани да продължат да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е "на ръчна спирачка".

Публикуваме пълния текст на позицията на Веселинов:

Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13.05.2020 г. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка. За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот. Проблемът с covid19 е сериозен и глобален, взехме на време строги и правилни мерки, ограничихме пораженията и всичко това беше подкрепено от ВМРО.

Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...
 

Това са въпросите, на които ние от ВМРО утре ще търсим отговор по време на заседанията на парламентарните комисии. Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ща се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във