Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО иска ЦИК да промени методическите си указания

От партия ВМРО настояват Централната избирателна комисия спешно да промени методическите си указания, така че декларациите за дописване в избирателните списъци задължително да бъдат попълвани на място. Това е записано в сигнал, който днес Карлос Контрера от ВМРО внесе в ЦИК.

„Декларациите за дописване – поне те да се допълват собственоръчно вътре пред СИК. В момента това не е така и позволява фабрикуването на, както видяхме, десетки хиляди гласове. Включително на хора, които не могат да четат и пишат на български език“, обясни той. Контрера е и общински съветник в София.

Това е вторият сигнал в рамките на седмицата, който ВМРО внася във връзка с организацията на изборите в Турция.

Ако промените не бъдат направени, ВМРО вече подготвя и ще внесе жалби в Конституционния съд за касиране на изборите, тъй като - по думите на Карлос Контрера - е налице подмяна на вота.

Мирно шествие срещу организирания вот в Турция се проведе за втори пореден ден в Стара Загора. Хората отново се събраха на площада пред общината, за да изразят своята позиция. 

С плакати „Не на намесата на Турция в България“, „България избира президент, Турция - не“ хората тръгнаха по централния булевард на града „Цар Симеон Велики“ към Областна управа, за да  изразят гражданската си позиция за по-голяма избирателна активност на вота в неделя.

Целта на шествието е да стане ясно, че има хора, чиято гражданска позиция е да защитава свободния избор и да се разграничат от това, което се случва у нас. "Намесата от страна на Турция противоречи на нашата конституция", заяви пред БНР Кольо Колев, един от организаторите.

Той увери, че организираното мероприятие не е партийно.

Организаторите  отново призоваха за по-висока избирателна активност на балотажа. 

Сред хората, които бяха дошли да изразят гражданската си позиция, беше и 82-годишният Димо Киров, който заяви, че трябва да се промени Изборният кодекс и да бъде забранено да гласуват на хора, които не знаят български език. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във