Банкеръ Daily

Лицата на кампанията

ВМРО: Явлението Джамбазки

Най-любопитното явление на терена преди европейските избори е Ангел Дамбазки. Това каза политологът Първан Симеонов за banker.bg. По думите му това може да е и всичко, но може да е и нищо, защото Джамбазки е една първична харизма, непознаваема, политическа мъглявина, която може да се превърне в отделна планета. И това не е шега работа, смята политологът. Социологическите агенции му дават пет на сто, изборната бариера е 5,88%, а подкрепата за Джамбазки расте. Това означава, че той може сам да прескочи бариерата, което е нова ситуация в България.

Според анализатори ВМРО от националисти се опитват да се превърнат в консерватори, т.е. да бъдат малко анти зелени, анти либерални, анти космополитни, анти бежанци, анти джендър. Не бивало обаче да се подценяват и "Атака" и НФСБ на Валери Симеонов.

Другото интересно е, че "Воля" прави кампания и въобще не са се предали. Дори "Коалиция за България" (АБВ) можели нещичко да превземат, възползвайки се от хитрината, която направиха с името.

"Демонстрация на мощ и пълна мобилизация". Така политологът Първан Симеонов обясни присъствието на Делян Пеевски в листата на ДПС за евроизборите. По думите му това е част от по-сериозното осветляване на ДПС. Чрез придобиване на активи от Ахмед Доган или второто място на Делян Пеевски в евролистата ДПС държи да ни покаже, че е в добро здраве и не му пука за хорските приказки.

"Въпросът е дали наистина е в добро здраве, защото има някакви проблеми с Кърджали. Второто много важно е да се види дали е преодолян проблемът ДОСТ. Ако проблемът ДОСТ е преодолян, ДПС се връща на бял кон плюс това има западна подкрепа, поне така изглежда", е прочитът на Първан Симеонов за листата на движението. Според него, ако си говорим за натриване на носове, ДПС ни натрива носа, защото част от играта на движението винаги е такава – да бъде страшно, даже да бъде леко гадно, защото така стяга своите избиратели и показва, че е силно. И "страхува" другите...

"Както вече казах, хората искат нови нещо, включително и в дясно. Това упражнение – разделихме се, за да се съберем гръмко и тържествено, сме го гледали. Няма нищо ново в това. С извинение, и упражнението – аз си тръгвам, защото не успях, и след две години се връщам, пак не върви", каза по повод ситуацията в десницата политологът Първан Симеонов. Според него това е опит да се изстиска максимумът от една и съща формула поне за трети път.

Симеонов посочи, че формулата засега е три сигурни партии плюс ВМРО, евентуално "Демократична България", а защо не и "Воля". Засега в този ред. "Ако при ВМРО има реални изгледи, при "Демократична България" има шансове, при "Воля" ще трябва доста работа", заключи политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във