Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО и туристическият бранш предлагат държавата да поеме 30% от чартърните полети за чужди туристи

Четири важни мерки за туризма се договориха да предложат на правителството председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и членовете на ръководството Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов след среща с ръководствата на Българската хотелиерска и ресторантньорска асоциация (БХРА) и Националния борд по туризъм.

Първата мярка е предоставяне на безплатни ваучери за почивка в България на стойност минимум 100 лева на човек, която вече беше оповестена от ВМРО в началото на април. Целта е ваучери да получат всички работещи хора, пенсионери, държавни служители и такива на бюджетна издръжка, самоосигуряващи се и учащи.

Втората мярка е за разширяване на сегашната система за безплатни ваучери за храна. Предложението е да бъдат увеличени от 60 лева на 100 лева. Целта е да се ползват в хотели и ресторанти в страната.

За спасяването на летния сезон 2020 няма да бъдат достатъчни само българските туристи. Затова ще бъде предложено трета мярка, с която държавата да поеме 30% от стойността на чартърните полети, които да осигурят чужди туристи в българските курорти. Общата сума да бъде в размер до 100 млн. лева, които ще се върнат поне десетократно в бюджета. Такива вече разработват други туристически дестинации като Гърция, Турция, Хърватия, Испания.

Четвъртата мярка, която предлагат от ВМРО и бранша, е премахването на визите и таксите за туристите от Русия. “Мерките за туризма ще осигурят допълнителен пряк ефект върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и транспорта”, заяви Красимир Каракачанов на срещата. Трите сектора са зависими от туризма през летния сезон.

Браншовите организации поискаха още намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във