Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВМРО И ГЕРГЬОВДЕН НАПРАВИХА ДУЕТА

Ден преди да изтече крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) ВМРО и движение Гергьовден се споразумяха. Двете формации създадоха политически съюз Гергьовден - ВМРО и ще участват в изборите с бялата бюлетина с червена и черна ивици, която воеводите запазиха още преди това. В момента партийните лидери усилено пресмятат какви са шансовете им за влизане в следващия парламент. Механичният сбор от процентите на ВМРО и Гергьовден стигал до 5.5 на сто от гласовете на избирателите, заяви идеологът на движението Любен Дилов-син. Според социолозите обаче този подход в случая не важи, защото симпатизантите на двете организации до голяма степен се припокриват. Сходните си политически виждания изтъкнаха и самите им водачи, поради което не се наложило да се правят много компромиси по пътя към коалицията.
За създаването на подобно обединение се заговори едва ли не още от местните избори, когато ВМРО и гергьовци си партнираха. Но редица фактори отдалечиха формирането му във времето. Една от причините бе забавянето на Закона за политическите партии и на избирателния закон. Оттам нататък трябваше да бъдат изчистени вътрешните противоречия и в двете формации дали да има такъв съюз, или не. ВМРО очакваше думата на Симеон Кобургготски. Лидерът на воеводите Красимир Каракачанов беше един от тези, които си направиха труда да отидат на крака при царя в Мадрид. Това не му попречи сега да заяви, че организацията му никога не е имала намерение да се коалира с монарха...
Противоречията между ръководствата на по-малките партии вдясно попречиха за създаването на по-широка коалиция. До последно ВМРО се надяваше да влезе в тясно сътрудничество с Гражданската партия на Богомил Бонев. От ответната страна обаче не дойде положителен отговор. В тази ситуация хората на Каракачанов явно са преценили, че все пак е по-добре да заложат на съюза с Дилов-син, отколкото да се явяват сами, както всъщност бяха обявили. Решение за самостоятелно участие имаше и Гергьовден. Но явно и те са се убедили, че шансовете им за самостоятелно влизане в парламента са нищожни.
И Каракачанов, и Дилов-син подчертаха при обявяването на коалицията, че и други партии са изявили желание да се присъединят към нея. След регистрацията в ЦИК възможност за разширяването й с нови формации вече няма. А иначе да влязат в листите на съюза са поканени изявени личности, които не са обвързани с никоя политическа сила.
Във ВМРО оценяват нееднозначно управлението на ОДС. Основният негатив, според тях, е свързан с теснопартийния подход за взимане на решения в редиците на мнозинството. В Гергьовден пък периодично подчертават, че подкрепят курса на реформи, но не харесват шофьора на колата и скоростта, с която тя се движи. От известно време обаче гергьовци са склонни да преговарят с ОДС след парламентарния вот. А и в редиците на ВМРО не са единни в отношението си към сините. Ето защо някои наблюдатели не изключват варианта СДС все пак да удари едно рамо на коалицията ВМРО-Гергьовден с уговорката, че това ще зависи от твърде много фактори в хода на предизборната битка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във