Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО: ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение, вършат услуги на ДПС

С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение. Това каза съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание. По думите му от партията на Бойко Борисов са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС.

Веселинов отбеляза, че позицията на ГЕРБ в пленарната зала рязко се е променила.

"Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управленската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме", заяви зам.-председателят на ВМРО.

"Има ли към ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас и ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС? Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението", подчерта още Веселинов.

Той съобщи, че от "Обединени патриоти" се чувстват освободени да подкрепят предложенията на управляващата партия.

Предложението на войводите за създаване на доброволни отряди предизвика разделение и напрежение в залата. Въвеждането на доброволните отряди беше поставено, като условие, за да останат ВМРО в управляващата коалиция.

Според Искрен Веселинов вече има изградена законова основа доброволци да помагат на полицията за справяне с битовата престъпност, което е стъпка към осигуряване на нужното спокойствие на българските граждани.

За да се противопостави на вижданията на депутати от ДПС, че тези отряди ще действат активно по време на избори, Маноил Манев от ГЕРБ изтъкна, че се е подписал под законопроекта само след като е записано, че доброволците ще се записват в списък към общината и само от този списък ще се включват хора в доброволческите групи.

Притесненията на Движението са породени от това, че за втори път управляващата коалиция се опитва да прокара съществуването на такива отряди. Рамадан Аталай напомни, че първият опит е бил с ангажирането на доброволчески формирования към общините и е бил отхвърлен. Той настоя ГЕРБ да оттегли промените в закона за МВР. 

Накрая ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложението. С 26 гласа "за", 28 - против и 64 - "въздържали се"  предложението не бе прието на второ четене.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във