Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО даде на ГЕРБ принципната си подкрепа за промени в основния закон

"Гледаме на заявката на ГЕРБ за промени в Конституцията като начало на дебат." Това каза зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов след консултациите с ГЕРБ за промени в основния закон.

"Този дебат трябва да бъде значим, трябва в него да се включат всички активни граждани и се надявам наистина в тези два месеца той да мине по начин, който да направи проекта за нова Конституция максимално адекватен и максимално близък до обществената реалност в България и да реши тези противоречия в работата на институциите, които за съжаление продължаваме да наблюдаваме", заяви още Веселинов.

Той посочи, че ВМРО е формация, която от 2013 г. участва в част от протестите и винаги е заявявала, че свикване на Велико народно събрание е необходимо. "Необходимо е сериозно изменение или нова Конституция, която на практика да заличи липсата на гъвкавост у институциите и прекалено опосредстваната връзка с народа и да направи всъщност Конституцията по-адекватна на настоящите обществени реалности. В това отношение аз лично направих изказване и в средата на юли, в което изрично подчертах, че ние гледаме с надежда на варианта за свикване на Велико народно събрание", допълни Веселинов.

Депутатът посочи, че няма как ВМРО да не подкрепи инициативата на ГЕРБ. "Има много неща, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас е важно да намерят място в Конституцията. Първото, за което на практика постигнахме съгласие - за нас е недопустимо да отпадне преамбюлът, който е единственото място, в което се говори за националното единство. Ние смятаме, че тази теза дори трябва допълнително да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност", подчерта той.

Според него националните ценности трябва да залегнат в новия Върховен закон. В предложенията на ВМРО фигурира и по-детайлна дефиницията за герба и подкрепата за грамотната раждаемост.

"Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от страна на съдебния съвет на прокурорите и съдиите, която предлага ГЕРБ, тя трябва да бъде ограничена само до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт. По същата логика бихме предложили президентът да има законодателна инициатива по въпроси, които пряко са свързани с изпълнението на неговите компетенции", заяви още Веселинов.

Други предложения, които от патриотичната партия са представили пред ГЕРБ, са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България.

"Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, че гражданите, освен да са навършили 18 години, трябва да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право. За бракът - като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ГЕРБ. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение - да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати", допълни още Веселинов.

От партията му предлагат още да се възстанови старият текст за задължителната военна служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във