Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО брани глобата от 300 лв. за неносене на маска, БСП и ДПС искат да се намали

Разнобой възникна сред парламентарните групи за това дали трябва да се намали размерът на глобата за граждани, които не носят предпазни маски на местата, определени от здравното министерство. Според опозицията глобата от 300 лева е непосилна за повечето граждани, а част от управляващите са убедени, че размерът й трябва да се запази.

От ГЕРБ на този етап отказват коментар дали е необходимо преосмисляне на размера на глобата за липса на маска в градския транспорт и други определени от здравния министър затворени пространства, макар именно затова да призова вчера столичният кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

От коалиционния партньор ВМРО обаче са категорични, че глобата от 300 лева трябва да се запази. "Хората трябва да знаят, че маската е важна и тя предпазва и околните, и човека, така че тази глоба трябва да остане. Ще плати глобата и премиерът. Това е наистина един добър пример, че законодателството важи за всички", аргументира позицията на воеводите д-р Калин Поповски.

БСП и ДПС обаче обърнаха внимание, че размерът на глобата е непосилен за повечето граждани. Депутатът от ДПС Хасан Адемов допусна, че е възможно намаляване на размера й. "Наказанието е несъразмерно със самото нарушение. Възможно е да се обмисли по-нисък размер на глобата, но по-важното е превенцията", посочи той.

Депутатът Кристина Сидорова от БСП коментира, че е необходимо намаляване на размера на глобата, макар и не драстично. "Може би нещо от сорта на 200 лева. По-добре е да бъдат намалени и тези, които наистина получат такава глоба, да могат да я заплатят", смята тя.

БСП и ДПС обаче определиха като неприемливи аргументите за намаляване на размера на глобите с цел по-добра събираемост.

„Това ми звучи малко като: "Ние не можем да си свършим работата", коментира Сидорова.

„Защото какво? Ще съберем пари и какво ги правим тези пари?“, попита пък Адемов.

Дали да се намали размерът на глобата за неносене на маска в обществения транспорт ще се обсъжда в правителството и със здравната комисия в парламента. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с кмета  на София Йорданка Фандъкова. Министърът е съгласен, че санкция от 300 лева е непосилна  за много от хората.

„Наистина има аргументи за едни по-поносими, но събираеми приходи от глоби, макар че нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а наистина хората да спазват мерките, за да не се разпространява коронавирусът“, посочи Ананиев. Здравният министър добави, че разговор ще се води и с ръководството на парламента, тъй като местата на депутатите в пленарната зала са прекалено близко.

"Те имат някаква идея за форми за участие в заседание, форми за гласуване на определени решения, за да се избегне наистина рискът. Много са близко. Трябва да се измисли организация за присъствие при обсъждане и взимане на решения такава, че наистина да осигури поне някакво отстояване на една седалка между отделните народни представители", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във