Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО, "Атака" и НФСБ можело да сключат отделни споразумения с ГЕРБ

В малката коалиция "Обединени патриоти" цари напрежение. Лидерите на трите партии – ВМРО, "Атака" и НФСБ още не са се събирали на коалиционен съвет, но твърдят, че такъв предстои. На него те трябва да се опитат да си изяснят отношенията, както и това в какъв формат ще продължи да съществува обединението и дали въобще ще продължи.

Има опция коалицията да бъде прекратена, а трите партии поотделно да сключат споразумение с Бойко Борисов и ГЕРБ. Това призна депутат от ВМРО. Той увери, че партията му е и ще продължава да бъде лоялен съюзник на ГЕРБ.

В този смисъл беше и изказването на лидера на НФСБ Валери Симеонов при коментара му за оставката на Цветан Цветанов. Той напомни, че в ГЕРБ не си подават сами оставката, а ги "оставчват". Но отбеляза, че това са партийни въпроси на самата партия, които няма да засегнат коалицията. "Имаме си споразумение", подчерта Валери Симеонов. Това показва, че и неговата формация има намерение да остане лоялна на по-големия коалиционен партньор, независимо какво ще се случи в малкото обединение.

Не се знае все още какво мисли да прави третата партия – "Атака". Нейният водач Волен Сидеров след изборите не е направил никакви изявления. От ВМРО обаче са категорични, че няма как да преглътнат лъжите и клеветите, с които бяха засипани по време на предизборната кампания. "Не забравяйте, че фалшивата новина, че Джамбазки имал тризонет в Париж тръгна от медии на "Атака", припомни народен избраник от ВМРО. Той заяви, че Волен Сидеров трябва да даде обяснения за поведението си. Воеводите нямат претенции към НФСБ.

Като се има предвид, че Патриотите се явиха поотделно на евроизборите заради нежеланието именно на Валери Симеонов да бъде заедно с "Атака", съвсем приемлив става и вариантът коалицията да остане от две партии. Тоест, да се върне към формата Патриотичен фронт – обединението, с което ВМРО и НФСБ влязоха в предишното, 43-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във