Банкеръ Daily

Общество и политика

Вместо в Европарламента Гешев отиде в Дупница

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети Дупница. Поводът е  провеждаща се специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов. На място бе и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“  Николай Хаджиев.

„В момента това, което са планирали колегите, заедно с наблюдаващите прокурори, е претърсване на 120 кв. км с оглед издирване на изчезналото лице. Претърсват се и много обекти и помещения“, съобщи пред журналисти главният прокурор.

На въпрос на репортери за задържания по този случай, Иван Гешев обясни, че лицето е задържано по друго досъдебно производство  за 72 часа.

„Ще направим всичко възможно да не се връщат мутренските времена. И ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере по трудния начин, че не сме“, категоричен бе Иван Гешев.

В района на Дупница започват и отделни специализирани полицейски операции по различни сегменти за противодействие на престъпността, вкл. с участието на НАП и Агенция „Митници“, съобщи още главният прокурор.

В отговор на журналисти относно връзката, която прави германското сп. „Шпигел“ между случаите на бизнесмена Емилиян Гебрев и Алексей Навални в Русия, главният прокурор заяви, че от германската страна не е искано съдействие от българската прокуратура по линия на международното правно сътрудничество. Той обаче подчерта, че държавното обвинение има отлично взаимодействие с германската прокуратура и ако такова бъде поискано, ще му се отговори в максимално кратък срок.

Иван Гешев бе поканен на изслушване в Европейския парламент. В една от комисиите се дискутира обстановката в България. Покана е била изпратена и до премиера Борисов. От българска страна обаче ще участват зам.-главният прокурор Красимира Филипова, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи разглежда случаи на заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във