Банкеръ Daily

Мая Манолова призовава:

Вместо сбирки и танци, партиите да внесат бюджета

Вместо партиите в парламента да продължават с ритуалните танци, сбирките и пиар упражненията, да внесат най-необходимото в парламента: един закон, два бюджета и три решения. Това призова лидерът на партия "Изправи се България‘‘ Мая Манолова в интервю за БНР.

Според нея е много важно да се направят изменения в Закона за енергетиката, в който да се въведе дефиницията за енергийна бедност и хората да бъдат подкрепени. Манолова припомни, че още през 2016 г., като омбудсман, е внесла подобно искане за формулировката в парламента. От "Изправи се България‘‘ предлагат за енергийно бедни да се смятат всички, които плащат сметки в размер над 10% от доходите си. По изчисления на социалната формация в подобно положение са над 3 млн. българи.

Манолова настоява с актуализацията на бюджета за 2022 г. и с приемането на новия за 2023 г. да се предприемат действия за повишаването на доходите. Според нея минималната работна заплата трябва поне да покрива издръжката на живот в страната, която към момента е 1260 лева. Тя е категорична, че трябва да има повишаване на заплатите в публичния сектор с размера на инфлацията - т.е. поне с 20%, както и че трябва да се направи преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2021 година.

Според Манолова трябва да бъдат спешно приети 3 решения в парламента. Първото от тях трябва да е таван на цените на бензина и дизела до 2.50 лева на литър, колкото е нормалната цена без спекула.

"Държавата има и "златна акция" в петролната рафинерия и има възможности да блокира ключови решения и дори да преработва в нея петрол", обърна внимание Манолова.

По думите й трябва да бъде сложен таван на цените на основни хранителни продукти и да се замразят битовите сметки, но не към настоящия момент, а със задна дата - от 01.10.2022 г., защото оттогава и парното, и водата, и токът са се повишили и са станали непосилни за много от гражданите.

Според Манолова "Топлофикация" не трябва да замразява, а да намали цената на парното с поне 40% заради поевтиняващите цени на газа и на въглеродните емисии.

Бившият омбудсман разкритикува идеята за въвеждане на две цени на тока. По думите ѝ като производител на евтин ток България не следва да оставя гражданите си да минават на борсата за ток. В момента АЕЦ произвежда ток на цена от 60 лв/МВТч, ВЕИ-тата - на цени от около 80 лв/МВТч, а от борсата българите ще купуват ток на 1000 лв/МВТч за енергията на втората тарифа. Т.е. толкова висока цена ще плащат всички, които се топлят на ток или които имат по-голямо потребление от крушки, компютър и готварска печка.

От "Изправи се България" са направили изчисления, че хората, отопляващи се на ток, биха плащали 3 пъти по-високи сметки, ако се приемат предложенията на Министерство на енергетиката, затова от социалната формация настояват изобщо да не се внася такова предложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във