Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВМЕСТО МЕТАЛ ОТ СТОМАНА СЕ ИЗЛИВАТ КОНФЛИКТИ

За втори път през тази година синдикатите в пернишкия металургичен комбинат Стомана напомниха за себе си. Още през февруари на протестен митинг част от работниците дадоха знак на собственика на дружеството - Министерство на промишлеността, за липсата на основната суровина - скрап. Тогава Александър Божков подкрепи митингуващите, което пък спомогна за по-бързото лицензиране на търговците със старо желязо. Така


напрежението поспадна, но за кратко


В началото на миналата седмица ръководството на Подкрепа в пернишкия комбинат отново демонстрира неособено добрите си чувства към сегашния съвет на директорите и изпрати протестна декларация до промишления министър. Копия от нея бяха адресирани до министър-председателя, президента на Подкрепа, до съвета на директорите и до работниците на дружеството. Синдикалистите настояват за незабавно свикване на акционерно събрание, което да смени ръководството на комбината, за изплащане на пълния размер на трудовите възнаграждения за март и извършване на пълна финансова ревизия. Уверяваме Ви, се казва в декларацията, че от 14.00 ч. днес - 6 март 1998 г., Подкрепа започва символични протестни действия. В четвъртък - 9 март, от 14.00 до 15.00 ч. производствените процеси в Стомана АД ще бъдат прекъснати и ще бъде проведен митинг с искане за снемане на провалилия се Съвет на директорите.


Уверяваме Ви още, че ако не получим отговор до края на работния ден на 10 март или ако отговорът Ви не удовлетворява предявените от нас искания, символичните протестни действия ще прераснат в ефективни.


Синдикатът предупреждава също така, че ако се допусне намаляване на трудовите възнаграждения на работниците и служителите, е възможно да възникнат спонтанни, неуправляеми протестни действия с непредвидими последствия, за което снемаме предварително отговорността от себе си.


Още миналия понеделник в парламента на зададен от журналисти въпрос как ще коментира ситуацията в Стомана - Перник, промишленият министър Божилов отговори лаконично с присъщия си жизнерадостен тон: Има хора, които се правят на следователи, а всъщност са само профсъюзни деятели. Естествено, това не бе официалният отговор на принципала.


Във вторник - 7 април, положението в Стомана бе обсъдено от петчленния борд на директорите, в който влизат инж. Николай Галев - изпълнителен директор, Чародей Чернев - заместник областен управител, Политими Паунова - началник отдел в промишленото ведомство, Иван Димитров - шеф на приватизацията в Софийска голяма община, и инж. Стефан Конакчиев - специалист металург. На следващия ден се състоя среща на тристранния браншов съвет, който включва работодателя и двата синдиката. На нея бе взето решение трудовите възнаграждения за март да се изплатят в пълен размер. Но след като до четвъртък отговорът от промишленото министерство така и не пристигна, в дружеството бе проведен заплануваният митинг.


Защо преля чашата


Преди две седмици са съобщени предварителните разчети за работната заплата. Според тях независимо от добрите производствени резултати трудовите възнаграждения на работещите в Стомана за март трябва да се намалят с по 166 640 лева. Причината не е в липсата на пари, а в необходимостта от съобразяването на сумата с регулациите на Наредбата за образуване на средствата за работна заплата през 1998 г. в държавните предприятия. Въпреки това синдикалистите от Подкрепа обвиняват ръководството на металургичното предприятие в безотговорно масово пропиляване на ефективен фонд работно време на производствените мощности поради неосигуряването им със суровина и установения полуденонощен режим на работа, както и в разточително и необосновано ползване на услуги от частни фирми .... Становището на инж. Николай Галев е, че преминаването на този особен режим на работа е следствие на приетата преди месец оздравителна програма за намаляване на разходите на единица продукция (нощно време енергоемките производства ползват четири пъти по-евтина електроенергия). И че тази практика е взаимствана от стоманодобивните предприятия в Западна Европа.


Цифрите показват


че по новата схема само за един месец са спестени 294 534 000 лв. за ел.енергия и 584 711 790 лв. за основни материали. В програмата за преструктуриране на стоманодобивната промишленост е записано и че трите български металургични предприятия - Стомана, Кремиковци и Промет, е необходимо да се изравнят със западните по отношение на разходните норми. В тази връзка на 5 март 1998 г. е било подписано споразумение между съвета на директорите и синдикатите в рамките на една година да бъдат съкратени около 600 души.


Общо взето, Стомана е минимодел на условията в държавата - заявява Николай Галев. - Дружеството има над 70 млрд. лв. задължения. На този фон и поради това, че все пак се намираме в България, аз смятам, че възнагражденията са обективни. Ние непрекъснато водим разговори с нашите кредитори. Търсим възможности да започнем да се издължаване към тях. Въпреки че сега това е трудно осъществимо особено при лихвените нива, които съществуват по договорите ни с ТСБанк. Необходимо е валутните ни задължения да се трансформират и приведат към нормалния лихвен процент, който е в момента. Основният проблем, пред който е изправена Стомана, е липсата на оборотен капитал. Той може да се реши единствено с намирането на сериозен инвеститор.


На друго мнение по въпроса за проблемите в металургичното предприятие и тяхното решаване са синдикатите. Според председателя на синдикалната секция на Подкрепа Красимир Митов: В момента ние се явяваме в ролята на съвет на директорите.


От август миналата година започнахме да ги предупреждаваме


че започва кризата със скрапа. Накрая се получи така, че заводът спря поради липса на суровина. Разбирам да не са били информирани, да е станала грешка, но за пет месеца сме написали 50 декларации, имаше митинги, протести, разправии...


През март подписахме нови договорености за осъществяване на структурна реформа. В един момент ни съобщават, че ще ни удържат от заплатите. И то когато само за месец производството на стомана е нараснало два пъти. За февруари то беше 30 хил. т, а за март - 60 хил. тона.


Казват, че наредбата не е удобна. Да, но за тази наредба знаеха още от октомври миналата година, когато тя се изработваше. Едва сега (бел. ред. - миналата седмица) заявиха, че ще ни изплатят пълните трудови възнаграждения независимо по какъв начин. Но това означава, че ако се направи компромис за Стомана, ще трябва да се направи компромис за всички предприятия в бранша. Сегашното ръководство на предприятието не прави нищо друго, освен да трупа нови загуби.


Промишленият министър е упълномощил своя заместник Стефан Ставрев да се срещне със синдикалните лидери. След проведения в сряда - 8 април, разговор в Стомана са били назначени две ревизии - едната от Държавен финансов контрол, а другата от вътрешноведомствен контрол - за лошите кредити. Обсъдихме какви ще бъдат нашите следващи стъпки. Заместник-министър Ставрев ни предложи да изчакаме с ефективните стачни действия, докато не излязат резултатите от ревизията. В Стомана са правени много ревизии, без никой да се запознае със заключенията по тях, но поне сега се надяваме да се даде гласност, подчерта Красимир Митов.


Ден по-късно обаче - в четвъртък, митингуващите отново заявиха, че са твърдо решени да отстояват исканията си за смяна на съвета на директорите. В противен случай производството на стомана през април може и да намалее.

Facebook logo
Бъдете с нас и във